Tutkimus: Amerikkalaispomot pelkäävät työntekijöiden nettishoppailua - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Teetkö jouluostoksia työkoneella? Se voi olla huono ajatus

Nettishoppailu työkoneella saattaa muodostaa tietoturvariskin. Uhkia ovat muun muassa väärennetyt nettikaupat ja tietojenkalastelu.

Nettishoppailu työkoneella saattaa muodostaa tietoturvariskin. Uhkia ovat muun muassa väärennetyt nettikaupat ja tietojenkalastelu.

Julkaistu: 27.11. 14:02

Jouluostoksia firman koneilla tekevät työntekijät ovat väistämätön uhka, arvioivat amerikkalaiset pomot.

Luottamus työntekijöiden tietoturvataitoihin ei ole järin korkea Yhdysvalloissa, Zix-AppRiverin Cyberthreat Index for Business -raportti paljastaa. Tutkimukseen (pdf) osallistui yli tuhat korkean tason johtajaa ja tietotekniikkajohtajaa pienissä ja keskisuurissa amerikkalaisyrityksissä.

Tutkimuksesta uutisoi muun muassa TechRepublic. 82 prosenttia vastaajista arvioi, että ”moni” heidän yrityksensä työntekijä tekee nyt joulunaikaan verkko-ostoksia firman tietokoneella tai laitteella, jolla käsitellään liiketoimintaan liittyvää tietoa.

61 prosenttia sanoi tietävänsä tämän aiheuttavan kyberturvallisuusriskejä sekä yritykselle että sen asiakkaille. Samaan hengenvetoon he arvioivat sen olevan ”tosiasia, eikä sille voi paljoa tehdä”.

Lisäksi melkein puolet vastaajista arvioi, että suurin osa heidän työntekijöistään ei erottaisi huijauslinkkiä, joka teeskentelee aitoa kauppiasta tietojen kalastelemiseksi. Vielä synkemmin ajattelivat esimerkiksi finanssi- ja terveydenhoitoalalla työskentelevät pomot. Heistä yli puolet uskoi suurimman osan työntekijöistä nielevän huijarien koukun.

Tuloksia ei voi suoraan yleistää koskemaan Suomea. Suomen verkkoympäristö on yksi maailman turvallisimpia, joten ainakin kotimaisissa verkkokaupoissa pitäytymällä saattaa jo edistää työpaikkansa tietoturvaa.

On myös epäselvää, ovatko suomalaiset yhtä helposti huijarien höynäytettävissä kuin amerikkalaiset. Nämä tekijät voisivat hyvinkin muuttaa kyselyn tuloksia, jos se tehtäisiin suomalaisten pomojen keskuudessa.