Emsisoft julkaisi työkalun Hakbit-kiristysohjelman purkamiseen - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Ikävästä kiristysohjelmasta tehtiin vaaraton – yksi erityinen piirre

Kuvituskuva
Julkaistu: 26.11. 15:41

Hakbit-kiristysohjelmasta onnistuttiin tekemään vaaraton. Kiristäjän erottaa kilpailijoistaan yksi erikoinen jippo.

Windows-tietokoneisiin iskevä Hakbit-niminen kiristysohjelma on päihitetty. Tietoturvayhtiö Emsisoft sanoo keksineensä keinon purkaa kiristäjän käyttämä salaus. Purkutyökalua jaetaan ilmaiseksi yhdessä yksityiskohtaisen käyttöohjeen kanssa.

Emsisoftin mukaan Hakbit on ennättänyt saada useita varmistettuja uhreja sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa ja niin kodeissa kuin yrityksissäkin. Kiristysohjelma salaa tietokoneen tiedostot ja vaihtaa Windowsin taustakuvan esittäen sen tilalla lunnasvaatimuksen. Tiedostojen avaamisesta vaaditaan 300 dollarin, eli noin 270 euron, edestä bitcoineja.

Hakbit on siitä erikoinen, että sen esittämä taustakuva ohjaa hyökkääjän bitcoin-osoitteeseen kännykän kameralla luettavan qr-koodin avulla. Emsisoftin mukaan tämä saattaa olla ainutlaatuista kiristysohjelmien historiassa. Hakbit pyrkii piilottamaan itsensä tietokoneessa esiintymällä viattomana sovelluksena, kuten chrome32.exe, firefox.exe, calc.exe, mysqld.exe, opera32.exe tai SkypeApp.exe.

Hakbitin purkajan lisäksi Emsisoft julkaisi äskettäin työkalun myös Jigsaw-kiristäjän lukuisten eri versioiden purkamiseen. Sama firma selätti myös Paradise-kiristäjän.

Kiristysohjelmien kirjo on kuitenkin valtava, eikä tietokoneen tai älypuhelimen käyttäjän kannata tuudittautua siihen uskoon, että kaikki kiristäjät pystytään voittamaan. Tosin hiljattain iskeneen kiristysohjelman uhreilla kävi hyvä tuuri, kun Windows-päivitykseksi tekeytynyt kiristäjä ei toiminut alkuunkaan.

Paras suoja uhkaa vastaan on käyttää virustutkaa ja tehdä tärkeistä tiedoistaan useampi varmuuskopio, joista ainakin yksi on internetistä irti olevalla laitteella.