Konnat mokasivat: Jakoivat tökeröä kiristäjää, joka ei edes toiminut - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Konnat mokasivat: Jakoivat tökeröä kiristäjää, joka ei edes toiminut

Kuvituskuva.

Kuvituskuva.

Julkaistu: 21.11. 14:19

Haittaohjelmiin ei tulisi suhtautua kevyesti, mutta äskettäinen Windows-huijaus vetää väkisinkin hymyn naamalle. Asiasta kertoi Bleeping Computer.

”Asenna kriittinen Windows-päivitys nyt”, huutaa uusi huijaussähköposti, jota on levitetty ympäri maailman. Siitä kertoi Bleeping Computer, joka lainasi tietoturvayhtiö Trustwaven raporttia.

Sinänsä tuiki tavallinen huijaus tulee englanniksi ja tekeytyy Microsoftin viestiksi. Tosin ei kovin hyvin, sillä viestissä on vain yksi lause ja jotenkin siihenkin on mahtunut kielioppivirhe lauseen alkaessa kahdella isolla kirjaimella.

Viestin mukaan käyttäjän tulee ajaa sähköpostin liitteenä oleva ”kriittinen päivitys”, joka todellisuudessa on Cyborg-kiristysohjelma. Vaikka vastaanottaja todella tekisi työtä käskettyä, tyssää huijaus viimeistään tähän. Kuvaksi naamioitu tiedosto on nimittäin nimetty väärin, eikä siinä oleva haittaohjelma pysty käynnistymään.

Jos liitteen klikkaa auki, Windows esittää vain virheilmoituksen, että kuvaa ei voitu esittää. Se on erinomaista, sillä muussa tapauksessa tietokoneen tiedostot olisi salattu kiristysohjelmalla ja niistä olisi vaadittu lunnaita.

Edes Trustwave ei osannut sanoa, mitä konnilla oli oikein mielessään. Hyökkäys ei ole enää aktiivinen.

Kiristysohjelmien saralta saatiin hiljattain toinenkin hyvä uutinen, kun yksi vanha kiristäjä nimeltä Paradise onnistuttiin purkamaan. Se tarkoittaa, että uhrien on viimein mahdollista avata salatut tiedostonsa maksamatta rikollisille.

Paras tapa suojautua kiristysohjelmilta on pitää tärkeistä tiedoistaan varmuuskopiot eri paikoissa, joista ainakin yksi on irti internetistä. Lunnaiden maksamista ei voi koskaan suositella jo pelkästään siksi, että tiedostojen takaisin saamisesta ei ole mitään takeita.

Käytä myös virustutkaa.