Tekoäly on sanana monelle kauhistus. Moni muistaa Terminatorin Skynetin tai Avaruusseikkailu: 2001:n HAL 9000:n, jotka kääntyivät ihmisiä vastaan.
– Keskustelu tekoälystä kiertää aina näitä samoja ympyröitä, mutta se ei ole hyvä asia, sanoi F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen puhuessaan Slush-tapahtumassa Helsingissä.
F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.
Tähän liittyy myös se, miten tekoäly nähdään. Ne ovat mielikuvissa pitkälti ihmisten kaltaisia toimijoita, joko pahoja tai hyviä.
– Monet yrittävätkin rakentaa tämänkaltaisia aivosimulaattoreita, mutta tehdä niistä vain ihmistä nopeampia, Hyppönen sanoi tarkoituksenaan kyseenalaistaa se, miten tekoälystä ajatellaan.
Samalla Hyppönen muistutti, että tekoälyyn perustuvat kyberhyökkäykset ovat odotettavissa lähitulevaisuudessa.
– On täysin mahdollista rakentaa tekoälykäs virus, joka muuttaa koko ajan koodiaan tunnistamisen vaikeuttamiseksi. Tai tietojenkalasteluohjelma, joka oppii, millaisiin huijauksiin ihmiset menevät.
– Näitä hyökkäyksiä emme ole nähneet – ihan vielä.
Hyppösen mukaan tällä hetkellä tekoälyä käytetään tietoturvan ja kyberturvallisuuden kentällä vielä hyvään, mutta muutos nähdään pian.
– Meidän tekoälypohjaisia järjestelmiämme vastaan hyökätään jo. Niille yritetään syöttää tietoa, joka saisi niiden oppimisen vinoutumaan, Hyppönen sanoi.
Tekoälyä ilman markkinointia
F-Secure on aiemmin korostanut, että yhtiö käytti tuotteissaan ja tuotekehityksessään tekoälyä jo vuonna 2005. Hyppönen pitää tätä jopa yhtenä yrityksen suurimmista virheistä.
– Itsehän me kutsuimme sitä laboratorioautomaatioksi, suomalaisia kun olimme, Hyppönen sanoi IS Digitodaylle viime syksynä.
– Sen jälkeen tulivat markkinoille kilpailijat, jotka sanoivat tekevänsä tekoälyä, vaikka tekivät paskaa. Mutta markkinat tykkäsivät, Hyppönen sanoi viime vuonna.
Slushissa puhuessaan Hyppönen kuvaili, miten yhtiö aikoo jatkossa lähestyä tekoälyä kokonaan eri tavoin. Tämä tehdään niin sanotun parviälyn keinoin. Tämä tarkoittaa lukemattomia itsestään toimivia yksiköitä – käytännössä tietoturvaohjelmia, joiden toiminta yhdessä muodostaa suuremman kokonaisuuden.
– Yksi mehiläinen ei osaa rakentaa pesää, mutta laumana ne osaavat sen tehdä.
Ajattelun takana on F-Securen Project Blackfin -niminen hanke.
– Tavallaan tämä on paluu juurille, jossa yhdessä tietokoneessa oli kattava virustietokanta. Jatkossa tekoälypohjainen järjestelmä osaa puolustautua ilman nettiyhteyttä, jollaista nykyisissä pilvipohjaisissa ratkaisuissa käytetään, Hyppönen sanoi.