Pelottava havainto: Puhelimen kamera napsahti päälle, kun Facebook oli auki - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Pelottava havainto: Puhelimen kamera napsahti päälle, kun Facebook oli auki

Julkaistu: 13.11. 11:18, Päivitetty 14.11. 13:15

Amerikkalaiskäyttäjän havainto herättää jälleen kerran epäluulot Facebookin mahdollisesta käyttäjäseurannasta.

Yllä olevalla videolla näytetään, miten otat urkintaoikeudet pois Facebookin sovelluksilta.

Facebookin vakoiluepäilykset saivat uutta bensaa liekkeihin, kun Twitterissä alettiin kertoa iPhone-käyttäjästä, jonka puhelimen kamera alkoi kuvata Facebook-sovelluksen käyttämisen aikana.

Sovellus käytti puhelimen pääkameraa, ja videokuva näkyi Facebook-syötteen taustalla. Käyttäjä kertoo havainneensa ongelman iOS:n 13.2.2 -versiossa, mutta vanhemmassa iOS:ssa sitä ei esiintynyt. Myös toinen Twitter-käyttäjä pystyi toistamaan ilmiön omalla laitteellaan.

Asiasta kirjoittanut The Next Web ei saanut ongelmaa toistettua iOS 13.1.3:lla eikä Android 10:llä.

Facebook sanoo nyt korjanneensa ongelman, ja paikkauksen saa päivittämällä Facebook-sovelluksen App Store -kaupassa. Asiasta kertoo muun muassa The Verge, joka ei voinut vahvistaa paikkauksen toimivuutta. Tämä johtuu siitä, että uutispalvelu ei onnistunut missään vaiheessa ennen paikkausta tai sen jälkeen toisintamaan kameran väärää toimintaa.

Facebookilla on pitkä yksityisyyden rikkomisen historia. Elokuussa kävi ilmi, että Facebook on tallentanut jonkin verran käyttäjiensä keskusteluja ja kirjoituttanut näiden puhetta tekstiksi omiin tarkoituksiinsa.

Vuonna 2014 palvelu suunnitteli ottavansa puhelimen mikrofonin käyttöön, jotta se pystyisi tunnistamaan käyttäjiensä kuuntelemia kappaleita ja televisio-ohjelmia.

Facebook pyrkii myös pääsemään käsiksi puhelimen tekstiviesteihin Messenger-sovelluksella.

Ainoa varma tapa estää Facebookilta mahdollinen salakatselu ja -kuuntelu on evätä Facebookin sovelluksilta (Facebook, Messenger, WhatsApp, Instagram) oikeus puhelimen kameraan ja mikrofoniin. Tämä kuitenkin estää kuvien ottamisen sovelluksella sekä äänipuhelut.

Kuvat on myös mahdollista ottaa puhelimen omalla kameralla ja avata sovelluksessa. Äänipuhelut vaativat kuitenkin mikrofonin toimiakseen.

On myös huomautettu, että Facebookilla ei olisi tarvetta kuvata ja kuunnella käyttäjiään: yhtiö tietää näistä riittävästi muutenkin.

Juttua on päivitetty Facebookin kommenteilla.