Chrome-selaimeen kiistelty uudistus: ”Aiheuttaa massiivista vahinkoa käyttäjille”

Chrome 78 muuttaa tiedostojen käsittelyä radikaalisti, Android Police kertoo. Uudistus on saanut jo osakseen voimakkaita vastalauseita.

Google suunnittelee päästävänsä verkkosivut käsiksi laitteen tiedostoihin Chrome-selaimen kautta.

5.11.2019 7:00

Googlen äskettäin julkaisema Chrome 78 -selain uudistaa merkittävällä tavalla tiedostojen käsittelyä, Android Police kirjoittaa. Verkkosivuilla on nyt ensimmäistä kertaa suora pääsy tietokoneen tai puhelimen tiedostoihin ilman mitään ulkopuolista liitännäistä kuten Javaa.

Kokeiluasteella oleva toiminto tarkoittaa, että verkkosivu voi esittää käyttäjälle useista muista tilanteista tutun tiedostojen valintaruudun. Käyttäjä voi sivusta riippuen valita yhden tai useamman tiedoston tai jopa kansion, jota verkkosivu saa käyttää. Sivu voi myöhemmin tallentaa muutoksia näihin tiedostoihin. Näin vaikkapa verkon tekstinkäsittelyohjelma voisi käsitellä tietokoneella olevia asiakirjoja.

Uudistus kuulostaa tietoturvapainajaiselta. On helppo kuvitella, mitä kaikkea pahantahtoinen verkkosivu voisi tehdä käyttäjän tiedostoilla. Android Policen mukaan Google on kuitenkin rakentanut toimintoon useita muureja. Sivut näkevät vain käyttäjän erikseen valitsemat tiedostot ja voivat tallentaa niihin muutoksia vain käyttäjän luvalla. Lupa myös evätään, kun sivu suljetaan.

Kaikki eivät ole kuitenkaan vakuuttuneita toiminnon turvallisuudesta. Esimerkiksi Slashdot-verkkopalvelun keskustelussa Chromen uudistus kirvoitti kärkevän kommentin.

– Tämä Pandoran lipas aiheuttaa massiivista vahinkoa käyttäjille riippumatta siitä, miten monta varotoimea tähän on rakennettu. Ainakin Chromen parissa työskentelevien tietoturvaihmisten täytyy olla tästä tietoisia. Näyttää siltä, että ahneus on jälleen voittanut maalaisjärjen, arvostelee nimimerkki gweihir.

Toisten mukaan toiminto voi olla oikeasti kätevä esimerkiksi Wordin ja Excelin kilpailijoissa, jotta ne voisivat olla uskottavia vaihtoehtoja yrityskäytössä.

Nähtäväksi jää, miten Chrome kykenee suojelemaan käyttäjää esimerkiksi huijaussivujen pyynnöiltä käsitellä tiedostoja mahdollisesti hyvin vakuuttavilla verukkeilla. Historia on osoittanut, että ihmiset on usein helppo erehdyttää tekemään kyberkonnien haluamia asioita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?