Paradise-kiristysohjelmalle julkaistiin purkuohjelma - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Helpotus vuosien kurimuksen jälkeen: Tätä kiristysohjelmaa ei tarvitse enää pelätä

Paradise-kiristysohjelma tehtiin vaarattomaksi, Bleeping Computer kertoo – kunhan uhri pystyy tekemään yhden tempun ensin.

1.11.2019 7:00

Vuodesta 2017 lukien levinnyt kiristysohjelma Paradise on onnistuttu tekemään vaarattomaksi, Bleeping Computer kertoo. Tietoturvayhtiö Emsisoftin työkalu on ilmaiseksi ladattavissa uhrien käyttöön.

Työkalun käyttö kuitenkin edellyttää, että uhri löytää jostain yhden yli kolmen kilotavun kokoisen tiedoston, joka on sama kuin yksi salatuista tiedostoista. Purkuohjelma käyttää tätä tiedostoparia kiristäjän salauksen avaamiseen.

Lisäksi purkaja ei tue kaikkia Paradisen versioita, mutta kymmentä sen luomaa tiedostopäätettä kuitenkin, kuten .2ksys19, .p3rf0rm4, .prt, .exploit tai .immortal.

Kiristysohjelmat ovat viime vuosina nousseet merkittäväksi uhkaksi. Ne salaavat uhrin laitteen tiedostot ja vaativat lunnaita niiden avaamiseksi. Maksu ei missään nimessä takaa, että avainta koskaan annetaan.

Tietokoneiden tai mobiililaitteiden käyttäjien ei pidä luottaa siihen, että kaikkia kiristäjiä koskaan onnistutaan purkamaan. Ehdottomasti paras tapa on suojautua itse etukäteen asentamalla virustutka ja pitämällä tärkeistä tiedoistaan varmuuskopiot internetistä irti olevalla medialla ja mieluusti vielä parissa muussakin paikassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?