WhatsApp haastoi NSO Groupin oikeuteen haittaohjelmahyökkäyksestä 1400 puhelimeen - Tietoturva - Ilta-Sanomat

WhatsApp-aukon kautta levitettiin vakoiluohjelmaa: Tekijälle vaaditaan porttikieltoa

WhatsApp syyttää viime kevään haittaohjelmahyökkäyksestä NSO Groupia ja on haastanut yhtiön oikeuteen.

31.10.2019 7:00

Facebookin omistama pikaviestipalvelu WhatsApp on aloittanut oikeustoimet israelilaista vakoiluohjelmien tekijää NSO Groupia vastaan. WhatsApp kertoi asiasta tiedotteessaan, josta uutisoi muun muassa BBC.

Taustalla on viime kevään hyökkäys, jossa NSO:n tekemäksi väitettyä haittaohjelmaa käytettiin hyökkäyksessä ihmisoikeusjuristia vastaan. Hyökkäyksen mahdollistanut haavoittuvuus korjattiin tuolloin.

Nyt WhatsApp sanoo, että haittaohjelma pääsi kaikkiaan noin 1 400 puhelimeen hyökkäyksen kohdistuessa vähintään sataa kansalaisyhteiskunnan jäsentä vastaan. Heidän joukossaan on ilmeisesti toimittajia, ihmisoikeusaktivisteja, toisinajattelijoita ja diplomaatteja muun muassa Bahrainissa, Arabiemiraateissa ja Meksikossa.

Hyökkäyksessä uhreille soitettiin WhatsApp-puhelu, johon ei tarvinnut edes vastata. Sen jälkeen oli mahdollista päästä käsiksi viesteihin ja muuhun kommunikaatioon ilman salausta. WhatsAppin yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on viestien salaus päästä päähän niin, ettei edes sillä itsellään ole niihin pääsyä.

WhatsAppin mukaan kyseessä on ennakkotapaus tämän tyyppisissä oikeuskanteissa.

– Haemme NSO:lle pysyvää kieltoa palvelumme käytön estämiseksi, WhatsApp toteaa.

NSO Group kiistää syytökset ja sanoo puolustautuvansa oikeudessa. Yhtiö ei ole myöntänyt avustavansa valtioita ihmisoikeusloukkauksissa, vaikka siitä on ollut vahvoja epäilyksiä eri otteisiin.

NSO sanoo tarjoavansa työkalujaan vain valtuutetuille tiedustelupalveluille ja lainvalvonnalle terrorismin ja vakavan rikollisuuden torjuntaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?