Näin asetat Googlen tallentamat tiedot tuhoutumaan automaattisesti – mutta se voi tapahtua liian myöhään

Julkaistu:

Digivinkit
Googlen keräämät käyttäjätiedot on mahdollista asettaa poistumaan automaattisesti, mutta tietosuojan kannalta hyöty on kyseenalainen, Fast Company kirjoittaa.
Google on hiljattain alkanut tarjota käyttäjilleen keinoja poistaa tietojaan automaattisesti. Next Web Hackin mukaan asetukset kattavat sijaintihistorian, nettihaut ja Youtuben.

Voit tarkastella Google-tilisi tapahtumia Omat tapahtumat -verkkosivulla. Siellä valitse vasemmalta Toimintojen hallinta ja sitten Verkko- ja sovellustoiminta -otsakkeen alta Historiavalinnat. Nyt voit painaa kalenterikuvakkeen alta Valitse automaattinen poistaminen, mistä avautuu uusi valintaikkuna. Se päästää poistattamaan hakutiedot automaattisesti joko 18 kuukauden tai 3 kuukauden jälkeen. Sitten paina Seuraava ja uudessa ruudussa Vahvista.
Sijaintihistoriaan voit vaikuttaa samassa Toimintojen hallinta -valikossa Omassa tapahtumissa. Valinta on Verkko- ja sovellustoiminnan alapuolella. Valitse taas Historiavalinnat, niin Google avaa kartan näyttäen vierailemiasi paikkoja. Kartan oikeassa alareunassa on hammasratas, jota klikkaamalla tulee esiin valinta Poista sijaintihistoria automaattisesti. Valitse haluamasi aikajakso ja sitten paina Seuraava. Google pyytää vielä ylimääräisen vahvistuksen tietojesi poistamisesta.

Youtube-historian löydät Toimintojen hallinnasta heti Sijaintihistorian alta. Paina senkin kohdalla Historiavalinnat ja sitten Valitse automaattinen poistaminen. Paina Seuraava, ja valintasi tallentuu.
Tietojen poistamisen tarkoitus on parantaa tietosuojaa etenkin tietoja käyttävien mainostajien suhteen. Toisaalta tietojen poisto tarkoittaa, että käyttäjän on tarpeen vaatiessa vaikeampi tarkistaa esimerkiksi, missä päin maailmaa tuli joskus vuosia sitten käyskenneltyä.

Fast Companyn mukaan Googlen automaattisista työkaluista on itse asiassa erittäin vähän hyötyä käyttäjälle. Tämä johtuu siitä, että mainostajat saavat revittyä käyttäjätiedoista lähes kaiken hyödyllisen irti jo hyvissä ajoin ennen kuin kolme kuukautta täyttyy.

– Mikä tahansa [tieto] yhteen kuukauteen asti on äärimmäisen arvokasta, toteaa mainosyhtiö WPromoten maksetun haun johtaja David Dweck Fast Companylle.

Google totesi olevansa avoin palautteelle ja voivansa ehkä tulevaisuudessa hienosäätää automaattisen poiston aikajaksoja. Käyttäjien on toki myös mahdollista poistaa tietojaan käsipelillä heti, mutta se vaatii enemmän aikaa ja valikkojen näpräämistä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt