Vakoiluohjelma yli 100 miljoonassa puhelimessa – Kiina kiistää

Julkaistu:

Kiina
Kiinan valtio on levittänyt sovellusta, joka avaa puhelimien tiedot vakoilijoille, väittävät tietoturvatutkijat.
Yli 100 miljoonan kiinalaisen puhelimeen ladatulla sovelluksella on mahdollista kerätä paljon tietoja käyttäjien puhelimista, väittää saksalainen tietoturvayhtiö Cure 53 raportissaan (pdf).

Sovelluksen nimi on Xuexi Qiangguo, mikä suomeksi tarkoittaa suunnilleen ”Opiskele tehdäksesi Kiina vahvaksi”. Sen on kehittänyt kiinalainen nettijätti Alibaba, joka on tullut suomalaisille tunnetuksi lähinnä verkkokauppapaikkansa ansiosta. Sovellus julkaistiin viime helmikuussa, ja siitä on tullut Kiinan ladatuin ilmaissovellus, kertoo BBC.

Sovellus välittää muun muassa Kiinan valtiota ja johtaja Xi Jinpingiä myönteisesti käsitteleviä artikkeleita, tietovisailuita ja muuta sisältöä.

Cure 53:n mukaan sovelluksessa on kuitenkin piilotettuja toimintoja, kuten muun muassa takaportti, joka antaa esimerkiksi valtiolliselle toimijalle ”superkäyttäjän” oikeudet puhelimeen.

Xuexi Qiangguo pyrkii myös tutkimaan, mitä muita suosittuja sovelluksia käyttäjä on asentanut puhelimeensa. Sovellus myös heikensi datan välittämisessä käytettyä salausta, mikä voi helpottaa esimerkiksi viestien seurantaa.

Cure 53:n mukaan ei ole näyttöä siitä, että sovellusta olisi käytetty vakoiluun, mutta toisaalta ei ole selvää, miksi tiedottamiseen käytetty sovellus sisältäisi salattuja takaportteja.

Kiinan valtio on BBC:n mukaan kiistänyt kokonaan, että sovelluksessa olisi salattuja käyttäjien vakoilua helpottavia ominaisuuksia.

Suuri suosio selittyy osittain viranomaisten vaatimuksilla. Sen käyttö on pakollista muun muassa valtion virkamiehille ja puolueen jäsenille. Joissakin työpaikoissa sen käyttö on sidottu palkkaan. Myös kiinalaisten toimittajien on tehtävä sovelluksen kautta presidentti Xin elämää koskeva tietovisa, jotta he voivat saada työhön oikeuttavan lehdistökortin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt