Mikko Hyppönen: ”Teemme parhaillaan virhettä, jonka vuoksi lapsemme vielä vihaavat meitä” - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Mikko Hyppönen: ”Teemme parhaillaan virhettä, jonka vuoksi lapsemme vielä vihaavat meitä”

F-Securen tutkimusjohtaja vertaa esineiden internetiä asbestipommiin, jonka jättimäiset haitat tajuttiin vasta isolla viiveellä.

14.10.2019 7:00

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen varoittaa ovella olevasta vallankumouksesta, jonka seuraukset ovat arvaamattomia ja suurella todennäköisyydellä haitallisia. Kyseessä on verkkoon kytkettyjen laitteiden nopea kasvu kehnoista lähtökohdista käsin.

– Vallankumouksen ensimmäinen vaihe oli internet, joka kytki tietokoneet verkkoon. Toinen vaihe on esineiden internet (IoT), joka kytkee aivan kaiken verkkoon, Hyppönen sanoi puhuessaan kansainväliselle toimittajaryhmälle F-Securen pääkonttorissa.

Esineiden internetillä tarkoitetaan verkkoon kytkettyjä laitteita, jotka ovat jotain muuta kuin perinteisiä tietokoneita. Nykyisin älylaite voi olla esimerkiksi televisio, rannekello, jääkaappi, pesukone tai vaikka lenkkitossut.

Hyppösen mukaan älylaitteet ovat vain alkusoittoa muutokselle. Pian tilanne on se, että jos kyseessä on sähkölaite, se on automaattisesti verkossa. Ja samoin mikäli siinä on sähköä, se on tietokone.

– Tämän myötä internet lakkaa olemasta meidän elinaikanamme. Tarkemmin sanottuna siitä tulee näkymätön. Oletamme sen olevan kaikkialla, aivan kuten oletamme ilmaa olevan kaikkialla, Hyppönen selittää.

Hyppösen mukaan jokainen sähkölaite pyrkii jatkossa nettiin. Se tapahtuu todennäköisesti käyttämällä jotain langatonta tekniikkaa, jota ei vielä ole keksittykään.

Syynä on se, että kaikki laitteet haluavat jatkossa kerätä tietoja käyttäjistään. Syynä voi olla esimerkiksi valmistajan tuotekehitys, vianetsintä tai analytiikka.

Kehityskulku on huono, sekä yksityisyyden kannalta että koska suuri osa laitteista on tietoturvan kannalta kehno esitys.

– Jokainen verkkoon kytketty laite on hakkeroitavissa, Hyppönen sanoi.

– Nyt sähkölaitteisiin lisätään vanhentunut Linux-ydin, kaikki sen portit avataan, se heitetään avoimeen verkkoon ilman käyttäjän mahdollisuutta vaihtaa asetuksia tai salasanaa, tutkimusjohtaja listaa.

Tämän ovat huomanneet myös haittaohjelmien kirjoittajat. Verkkoon kytketyille laitteille, käytännössä Linux-ytimille, räätälöityjen haittaohjelmien määrä on räjähtänyt ja niiden tekemisestä on tullut isompi bisnes kuin Windows-haittaohjelmista.

– Ilmiö [kaikkien laitteiden verkottaminen] on samankaltainen kuin aikoinaan asbesti, joka paljastui vasta myöhemmin myrkylliseksi. Teemme parhaillaan virhettä, jonka vuoksi lapsemme vielä vihaavat meitä, Hyppönen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?