Poliisi kertoi uusia lukuja Suomen kyberrikollisuudesta - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Nettipetosten määrä räjähti – tällainen on suomalainen verkkokonna

Keskiverto suomalainen tietoverkkorikollinen on nuori, mutta ikähaarukka yllättää.

Suurin osa verkkorikoksista on nuorten miesten tekemiä.

8.10.2019 9:40

Poliisi kertoi maanantaina tuoreita lukuja Suomen tietoverkkorikollisuudesta ja valotti samalla tavallisen kotimaisen kyberkonnan olemusta.

– Poliisin rekisteröimien tietojen perusteella suomalaisista tieto- ja viestintärikoksista epäillyistä henkilöistä valtaosa on miehiä. Keskimäärin epäillyt ovat alle 30-vuotiaita, nuorimpien epäiltyjen ollessa 12-vuotiaita ja vanhimpien yli 60-vuotiaita, kirjoittaa ylitarkastaja Christian Jämsén poliisin kyberrikostorjuntakeskuksesta.

Viime vuonna tietoverkkorikoksiin kuuluvia rikosnimikkeitä rekisteröitiin poliisin tietojärjestelmiin reilut tuhat kappaletta, ja tämän vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen aikana niitä oli rekisteröity noin 770 kappaletta. Poliisi uskoo todellisen määrän olevan huomattavasti ilmoitettua isompi.

Poliisi tarkoittaa tietoverkkorikoksilla pääsääntöisesti kaikkia tietoverkkoympäristöön kohdistuvia rikoksia. Tyypillisesti tietoverkkorikokset ovat rajat ylittäviä, mistä hyvänä esimerkkinä toimivat niin sanotut toimitusjohtajahuijaukset. Pomon lähettämiksi maksumääräyksiksi väärennetyt vietit ovat nettipetosten muoto, jotka ovat maksaneet joillekin suomalaisille yrityksille jopa satoja tuhansia euroja.

Poliisi kertoo saaneensa näistä rikoksista ilmoituksia yhteensä noin 200 kappaletta. Yrityksiä huijataan maksamaan vääriä laskuja, joiden seurauksena uhrit ovat menettäneet yleensä noin 20 000 – 50 000 euroa.

Kaiken kaikkiaan nettipetoksia on tänä vuonna kirjattu yhteensä hieman yli 10 000 kappaletta, eli melkein viidenneksen enemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla viime vuonna.

Poliisi pyytää ihmisiä ilmoittamaan eritoten epäillyistä tietomurroista. Niiden selvittäminen voi olla poliisille jo muutenkin hankalaa, ja viive ilmoituksen tekemisessä voi hävittää todistusaineistoa ja päästää tekijät pälkähästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?