Facebookia vaaditaan perumaan salaussuunnitelmansa – myös WhatsAppin salaus voi olla uhattuna

Julkaistu:

Yksityisyys
Yhdysvallat, Britannia ja Australia vastustavat Facebookin suunnitelmia salata käyttäjien viestiliikenteen nykyistä paremmin. Facebook omistaa myös salatun WhatsApp-palvelun.
Yhdysvallat, Britannia ja Australia vaativat Facebookia luopumaan suunnitelmastaan salata käyttäjien viestiliikenne. Facebook omistaa esimerkiksi Facebook Messenger-, WhatsApp- ja Instagram-palvelut.

Viime vuoden aikana paljastuneiden tietovuotoskandaalien jälkeen Facebookin johtaja Mark Zuckerberg on kertonut yhtiön panostavan käyttäjien yksityisyyteen.

Kolmen valtion viranomaiset väittävät kuitenkin salauksen estävän heitä estämästä ja tutkimasta terrorismia ja lasten seksuaalista hyväksikäyttöä.

Yhdysvallat ja Britannia ovat lisäksi laatimassa keskinäistä sopimusta, jonka avulla eri valtioiden viranomaiset voisivat luovuttaa toisilleen rikostutkimuksiin liittyviä tietoverkoista kerättyjä tietoja nykyistä nopeammin. Tietoja toivotaan päivissä tai viikoissa, kun nykyään viranomaisten pyytämien tietojen luovuttaminen maiden välillä saattaa kestää puolesta vuodesta kahteen vuoteen.

Sopimus antaisi Yhdysvaltojen ja Britannian viranomaisille valtuudet vaatia tietoja suoraan toisssa valtiossa toimivalta teknologiayhtiöiltä sen sijaan, että tietopyyntö tehtäisiin toisen valtion viranomaisten kautta.

Yhdysvaltojen viranomaiset saivat yli 18 miljoonaa vihjettä lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Näistä yli 90 prosenttia tuli Facebookista. Viranomaisten arvion mukaan 75 prosenttia näistä jäisi heiltä piiloon, jos Facebookin tapaiset palvelut alkavat salata liikennettä nykyistä paremmin.

Viranomaiset ovat aiemminkin vaatineet jonkinlaisen aukon tekemistä eri palveluiden käyttämiin salausmenetelmiin. Yhtenä ongelmana on, että tieto aukosta saattaisi vuotaa viranomaisilta myös rikollisille. Tämä voisi vaarantaa käyttäjien yksityisyyden ja tietoturvan.

Aukkoja voisivat käyttää väärin myös kansalaisiaan ja varsinkin toisinajattelijoita valvovat valtiot.

Facebook ja WhatsApp ovat ilmoittaneet vastustavansa valtioiden yrityksiä kehittää takaovia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt