Varo Netflixin nimissä tehtävää huijausta – voi osua erityisen vaikeaan aikaan - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Varo Netflixin nimissä tehtävää huijausta – voi osua erityisen vaikeaan aikaan

Netflixin muistutukselta näyttävät huijausviestit saattavat harhauttaa varovaisiakin katsojia.

25.9.2019 12:55

Netflixin käyttäjiltä on yritetty huijata pankkitunnuksia pettävän aidon näköisten viestien ja verkkosivujen kautta. Huijaus osuu myös erityisen arkaan aikaan, kun pankkitunnistautumisissa on muutenkin meneillään suuria muutoksia.

Tietoturvayhtiö MailGuardin havaitsema huijaus alkaa englanninkielisellä sähköpostilla, jonka aiheena on ”Your Netflix subscription has been cancelled”, eli vastaanottajalle uskotellaan, että hänen Netflix-tilauksensa on suljettu.

Syyksi ilmoitetaan ongelma tilausmaksun suorituksessa. Vastaanottajan toivotaan käynnistävän tilauksensa uudestaan sähköpostissa mukana olevan ison punaisen ”Reactivate the subscription” -linkin kautta.

Linkki johtaa huijaussivulle, joka näyttää hyvin paljon aidolta Netflixin sisäänkirjautumissivulta, jossa pyydetään käyttäjän sähköpostiosoitetta ja salasanaa.

Kirjautumisen jälkeen avautuu uusi verkkosivu, joka näyttää Netflixin asiakastilin hallinnalta. Sivulla väitetään, että Netflixillä on ollut ongelmia kuukausilaskun perimisessä käyttäjän tililtä, joten käyttäjän on syötettävä tilitietonsa. Continue-linkin jälkeen käyttäjältä kysytään muun muassa henkilötietoja sekä luottokortin numeroa ja turvanumeroa.

Mailguard huomauttaa, että huijausviesti ja -verkkosivut sisältävät muun muassa virheellistä englantia sekä yllättäviä ranskankielisiä kohtia, joita Netflixin aidoissa viesteissä ei ole.

Meneillään oleva EU-tasoinen pankkiuudistus saattaa lisätä riskiä haksahtaa erilaisiin virheilmoituksiin, mutta toisaalta myös vähentää huijausten vaarallisuutta. Yksi psd2-uudistuksen tavoitteista on juuri parantaa käyttäjän tunnistamista verkko-ostamisessa siten, ettei laskuttaminen huijattujen tietojen avulla onnistuisi yhtä helposti kuin nyt.

Toisaalta EU-direktiivi koskee vain EU-alueella asuvien pankkien asiakkaita, jotka tekevät maksun EU-alueella toimivassa verkkopalvelussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?