Google pyytää anteeksi puheen kuuntelua – tekee ison muutoksen - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Google pyytää anteeksi puheen kuuntelua – tekee ison muutoksen

Google alkaa pyytää lupaa äänikomentojen kuuntelemiseen.

24.9.2019 16:00

Google on uusimpana teknologiayhtiönä julkistanut muutoksia tapaansa, jolla se käsittelee tekoälyavustajille annettuja komentoja. Pieni osa näistä ääninäytteistä on päätynyt vieraiden ihmisten korviin palvelun parantamiseksi, ja asiasta nousi huomattava tietosuojakohu aiemmin tänä vuonna.

– On selvää, että emme yltäneet korkeisiin vaatimuksiimme siitä, miten helppoa teidän on ymmärtää datanne käsittelytapoja, ja pyydämme anteeksi, sanoo Googlen tuotejohtaja Nino Tasca yhtiön blogissa.

Asiasta uutisoi muun muassa BBC. Google ei ole tähänkään asti säilyttänyt Google Assistantin äänitallenteita oletuksena, vaan käyttäjän on pitänyt erikseen ottaa toiminto käyttöön. Google ei kuitenkaan ollut tehnyt selväksi, että tällöin muut ihmiset saattavat kuulla komentoja. Nyt Google kertoo tämän suoraan ja pyytää kaikilta toiminnon käyttäjiltä luvan siihen ennen näytteiden luovuttamista.

Tasca sanoo myös, että Google turvaa ääninäytteiden käsittelyä ylimääräisillä tietosuojasuodattimilla, joista ei kuitenkaan annettu enempää tietoa. Lisäksi Google pyrkii karsimaan tahattomia digiavustajan aktivointeja antamalla käyttäjille keinon säätää Google Assistantin herkkyyttä. Samalla yhtiö tehostaa vahinkonauhoitusten tunnistustaan, jotta niitä ei koskaan päätyisi kenenkään kuunneltaviksi. Google myös vähentää huomattavasti tallennetun äänidatan määrää.

Teknojätit tilille

Äänitallenteiden kuuntelua ovat Googlen lisäksi joutuneet selittämään Amazon, Apple, Microsoft ja Facebook.

Isona ongelmana ovat olleet digiavustajien, kuten Google Assistantin, Sirin ja Alexan, tahattomat aktivoinnit, jolloin muiden kuunneltavaksi on voinut päätyä hyvinkin arkaluonteista materiaalia kuten seksiä tai huumekauppaa.

Aiemmin myös Apple pyysi ääninäytteiden kuuntelua anteeksi ja kertoi lopettavansa Sirille annettujen komentojen säilytyksen oletuksena. Microsoft on ilmoittanut jatkavansa kuuntelemista, mutta kertovansa siitä selvemmin tietosuojalausekkeessaan.

Lue lisää:

Amazon ja Facebook luovuttavat yhä ääninäytteitä muiden kuunneltavaksi, ellei käyttäjä erikseen kiellä sitä.

Apple sanoi antavansa ääninäytteitä jatkossa vain omien työntekijöidensä käsiteltäväksi. Google aikoo edelleen sallia kuuntelun myös ulkopuolisille kumppaneilleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?