Älytelevisiot keräävät katsojista paljon tietoa ja lähettävät sen ulos - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Onko sinulla äly-tv? Nämä kaikki tiedot se kerää sinusta

Älytelevisiot tarkkailevat katsojaa ja lähettävät heistä tietoa moneen paikkaan. Asennusvaiheessa on syytä pitää silmä tarkkana.

Älytelevisiot keräävät käyttäjästään paljon tietoa.­

23.9.2019 8:49

Älytelevisioiden hinku seurata omistajaansa ja onkia hänestä tietoja on suurempaa kuin moni tajuaa. Financial Times uutisoi Northeastern Universityn ja Imperial College Londonin yhteistutkimuksesta, jonka mukaan useat älytelevisiot – Samsungin ja LG:n mallit mukaan lukien – lähettävät käyttäjän sijainnin ja ip-osoitteen muun muassa Netflixille ja muille ulkopuolisille tahoille kuten Googlelle ja Facebookille. Ainakin Netflix saa tiedot, vaikka käyttäjällä ei olisi suoratoistopalvelussa tiliä.

81 laitetta Britanniassa ja Yhdysvalloissa kattanut tutkimus kertoi tv:iden lähettävän ulos ainakin tiedon käytetystä laitteesta, sijainnista ja mahdollisesti myös laitteen käyttöajoista. Muilla voi siis olla tieto siitä, milloin olet kotona. Tietojen sisällöstä ei ole täyttä selvyyttä, koska ne lähetetään pitkälti salattuina.

Netflix kommentoi, että kirjautumattomista käyttäjistä kerätään tietoa siitä, miten palvelu toimii ja näkyy ruudulla. Facebookin mukaan sen saamia tietoja käytetään muun muassa kirjautumisruudun tai tykkää-napin esittämiseen. Google sanoi voivansa saada tilanteesta riippuen tietoa käyttäjän sijainnista, laitetyypistä ja siinä katsottavasta sisällöstä, jotta heille voidaan kohdistaa mainoksia.

Tietoja lähetetään joka sekunti

Myös The Washington Post -sanomalehti on perehtynyt älytelevisioiden harjoittamaan seurantaan ja totesi tietoja lähetettävän kiivaimmillaan jopa kerran sekunnissa. Kymmenet miljoonat televisiot tunnistavat, mitä ruudulla esitetään, jotta käyttäjälle voidaan esittää osuvampia mainoksia. Lehden mukaan data-analyysifirmat yhdistävät katseluhistorian siihen, mitä käyttäjä tekee puhelimellaan tai tietokoneellaan ja jopa siihen, mitä hän ostaa kaupasta.

Käyttäjällä on periaatteessa valta estää tällainen seuranta. Television asennusvaiheessa on syytä olla tarkkana, sillä ruutuun saattaa pompahtaa erilaisia lupia pyytäviä ilmoituksia. Lukemalla näissä yhteyksissä esitetyt pienet präntit tai käyttöehdot, voi löytää valikon jossa seurannan voi kieltää. Yhdysvaltalaisella Consumer Reportsilla on valmistajakohtainen ohje tämän valikon löytämiseen.

On epäselvää, onko seuranta yhtä voimakasta kaikkialla maailmassa, vai onko siinä alue- tai maakohtaisia eroja. Esimerkiksi Euroopan gdpr-tietosuoja-asetuksella saattaa olla vaikutusta asiaan olettaen, että tv-valmistajat noudattavat sitä tarkasti. Muun muassa ip-osoite kuuluu niihin gdpr:n piirissä oleviin henkilötietoihin, joiden käytöstä pitäisi ilmoittaa selkeästi käyttäjälle.

Myös valmistajat keräävät tietoa

LG:n yksityisyysehdoissa valmistaja sanoo muun muassa keräävänsä television katselutietoja. Asetuksia on hankala muuttaa.­

Myös laitteiden valmistajat keräävät runsaasti tietoja laitteiden käytöstä. Tämän havainnon teki myös IS Digitodayn toimittaja uuden älytelevision ostamisen yhteydessä.

LG:n uusi tämän vuoden televisiomalli kertoi käyttöehdoissaan laitteen keräävän muun muassa laitteen ip-osoitetiedot. Tämän lisäksi asennusvaiheen yksityisyysvalikossa ei ollut mahdollista ruksata pois kaikkia tiedonkeräysvaihtoehtoja, minkä seurauksena laite välittää joko eteenpäin tiedot sillä katsotuista ohjelmista tai vaihtoehtoisesti pitää päällä mikrofonia.

Viimeisen asetuksen sai pois päältä menemällä valikoiden uumeniin television asennuksen jälkeen. Näin useimmat tuskin tekevät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?