Nokian työntekijän virhe paljasti yksityiskohtia Venäjän urkinnasta

Julkaistu:

Salakuuntelu
Nokia toimittaa Venäjälle laitteita auttaakseen valtiota tarkkailemaan tietoliikennettä. Yhtiön mukaan toiminnassa ei ole mitään väärää.
Nokian osallisuus Venäjän laajassa tietoliikenteen seurantajärjestelmässä on tullut huomattavan tarkasti esiin uusissa yhtiöstä vuotaneista asiakirjoista. Niistä kertoi tietovuodon havainnut ja Nokialle sen raportoinut tietoturvayritys UpGuard laajassa blogikirjoituksessaan.
Asiakirjoista uutisoi myös TechCrunch, jolle Nokia kertoi tietovuodon syyn. Yksi Yhtiön työntekijä oli kytkenyt kotitietokoneeseensa usb-muistin, joka sisälsi työhön liittyviä asiakirjoja. Levy oli tavoitettavissa internetistä käsin ilman tunnistusta.

Tiedoista selviää Nokian yhteistyö Venäjän suurimman teleyrityksen Mobile TeleSystemsin kanssa Venäjän Sorm-seurantajärjestelmän parissa. Nokia on toimittanut laitteita Sormilla harjoitettavan puhelujen, viestien ja nettiliikenteen kaappaamista varten.

Sorm-järjestelmä on entuudestaan tunnettu ja sen arvioidaan antavan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:lle käytännössä täydet mahdollisuudet tietoliikenteen kuunteluun maan sisällä.
On arvioitu, että Sorm menee paljon pidemmälle kuin vastaavat valvontajärjestelmät useissa länsimaissa.

Nokia sanoi TechCrunchille, ettei sen toiminnassa Venäjällä ole mitään väärää. Yhtiö sanoo toimittavansa verkkoon portin, jonka kautta niin sanottua laillista sieppausta (lawful interception) tekevät muiden valmistajien laitteet toimivat oikeuden määräysten salliessa. Nokia vakuuttaa olevansa sitoutunut ihmisoikeuksien noudattamiseen, mutta väisti Helsingin Sanomien kysymyksen toiminnan eettisyydestä.

– Venäjä ei missään tapauksessa ole maa, jossa voisi luottaa siihen, että siepattuja tietoja ei väärinkäytetä, HS:lle vuotoa arvioinut ihmisoikeusjärjestö Amnestyn asiantuntija Anu Tuukkanen korostaa.

Nokia sanoo toimivansa lain mukaisesti, mutta Tuukkasen mielestä se on yleinen argumentti, jolla yritykset puolustavat toimintaansa harmailla alueilla. Hänen mielestään Nokian tulisi selvittää seikkaperäisesti, mitä käytännön seurauksia laitteiden toimituksella on ollut ja onko esimerkiksi ihmisiä joutunut vankilaan ihmisoikeuksien vastaisesti.

Vuoto on kiusallinen Nokialle myös siksi, että siitä selviää entistä tarkemmin Sorm-järjestelmän koko ja kattavuus, mistä Venäjä ei välttämättä ole mielissään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt