Uusi Facebook-huijaus leviää Zuckerbergin nimissä – joko yhtiö alkaa reagoida? - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Uusi Facebook-huijaus leviää Zuckerbergin nimissä – joko yhtiö alkaa reagoida?

Ihmisiltä virtuaalivaluuttakaupan varjolla rahaa vedettävät huijarit hyödyntävät Facebookin perustajan kasvoja. Puututaanko tähän huijaukseen aiempaa pontevammin?

Facebookissa levitettävät uudet huijaukset perustuvat Mark Zuckerbergin naamaan ja Facebookin libra-virtuaalivaluuttaan.

14.9.2019 7:00

Facebookissa on alkanut kiertää huijauksia, joissa ihmisiä yritetään jymäyttää Facebookin perustajan ja toimitusjohtajan Mark Zuckerbergin kasvoilla.

Mainoksina ostetuissa huijausviesteissä on Zuckerbergin kuva, ja niissä mainostetaan valuuttakauppaa Facebookin aiemmin tänä vuonna julkaisemalla virtuaalirahalla, libralla.

Tämäntyyppisille huijauksille tyypillisesti Facebook-viesti johtaa palvelun ulkopuolella olevalle huijaussivulle, jolle on varastettu suomalaisen median logoja. Zuckerberg-huijaus johtaa väärennetyille Taloussanomien sivuille.

Facebookissa mainostetut huijaussivut on yleensä naamioitu suomalaisen median sivuiksi. Tällä hetkellä Zuckerberg-huijausta näkee väärennetyillä Taloussanomien sivuilla ja Juha Tapiolla markkinoitua vedätystä tekaistuilla Ylen sivuilla.

Samaan aikaan Facebook esittää käyttäjilleen yhä huijausviestejä, joissa käytetään Sipe Santapukin ja Juha Tapion naamaa. Nämä johtavat väärennetyille Ylen ja Taloussanomien sivuille. IS Digitodaylle mainokset ovat tulleet vastaan useita kertoja päivässä. Niillä yritetään harhauttaa sijoittamaan satoja euroja ”virtuaalivaluuttakauppaan”.

Zuckerbergin naamalla markkinoitu libra-uutinen on puhdas huijaus. Siinä luotetaan Facebookin kesällä julkistaman kryptovaluutan nimeen, vaikka se ei ole vielä käytössä. Tarkka lukija huomaa sivulla puhuttavan ”Libra methodista” libran sijaan.

Vastaavanlaisia huijauksia on ollut Facebookissa useamman vuoden ajan, eikä yhtiö ole ottanut käyttöön tekniikkaa niistä eroon pääsemiseksi.

Kun Ilta-Sanomat Digitoday lähestyi Facebookia viime viikolla kysymyksillä tuoreisiin huijauksiin liittyen, yhtiö ei vastannut eikä poistanut huijauksia.

Facebookissa kiertää Mark Zuckerbergin kuvalla varustettuja huijausviestejä.

Nähtäväksi jää, poistuvatko Facebookin toimitusjohtajalla ratsastavat huijaukset palvelusta nopeammin kuin suomalaismuusikoita hyödyntävät mainokset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?