Uusi tekniikka päätyi huijareille: 220 000 euroa vaihtoi omistajaa heti

Julkaistu:

Huijaukset
Ääneen ei ole enää luottamista, uusi onnistunut huijaus todistaa. Asiasta kertoi ensin Wall Street Journal.
Suomessakin tutut pomohuijaukset voivat saada pian pelottavan käänteen, jos ulkomaisesta tapauksesta on mitään oppimista. Firmalta varastettiin satoja tuhansia euroja väärentämällä esimiehen ääni ”miltei täydellisesti”.
Wall Street Journalia (maksumuurin takana) lainaavan Threatpostin mukaan tuntemattoman energiayhtiön toimitusjohtaja sai maaliskuussa soiton henkilöltä, jota hän luuli äänen perusteella firman saksalaisen emoyhtiön toimitusjohtajaksi. Soittaja pyysi pikaista 220 000 euron siirtoa unkarilaiselle alihankkijalle, mihin johtaja suostui.

Soittajan ääni oli kuitenkin väärennetty tekoälyllä. Kyseessä oli niin sanottu deepfake, jolla viitataan koneellisesti väärennettyyn ääneen tai videoon. Deepfaket ovat jo tuttuja muun muassa pornovideoista, joissa näyttelijän kasvot on vaihdettu toisiin. Tekniikalla on jo paikoin luotu erittäin uskottavaa jälkeä.
Threatpostin mukaan kyseessä on ensimmäinen tunnettu tapaus, jossa rahoja on onnistuneesti huijattu deepfake-tekniikan avulla. Rahat menetettiin, mutta ne saatiin myöhemmin hyvitettyä vakuutusyhtiön avulla.

Yritysten, mutta myöskään tavallisten ihmisten ei pidä enää luottaa pelkkään ääneen tai videoon erilaisiin pyyntöihin suostumiseksi. Lukemattomista ihmisistä on verkossa tarpeeksi lähdemateriaalia vakuuttavien väärennösten tekemiseksi.

Koneoppimisen yritys Dessa on arvioinut, että ehkä vain muutaman vuoden kuluessa teknologia on edennyt pisteeseen, jossa vain muutama sekunti ääntä riittää väärennöksen tekemiseen kenestä tahansa ihmisestä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt