Raju varoitus: Bluetoothia voidaan käyttää kuulon vaurioittamiseen

Julkaistu:

Bluetooth
Mashable ottaa vahvasti kantaa halki maailman käytettyä tiedonsiirtotapaa vastaan ja antaa pelottavan esimerkin sen vaaroista. Mutkia saatettiin kuitenkin hieman oikaista.
Bluetooth-tekniikka lyhyen matkan langattomaan tiedonsiirtoon on niin turvaton, että kenenkään ei pitäisi sitä käyttää. Tätä mieltä on Mashable-uutispalvelun toimittaja Jack Morse, joka huomauttaa tekniikan kärsivän laajoista tietoturvaongelmista. Niiden aiheuttamat uhkat vaihtelevat hänen mukaansa vakoilusta fyysiseen vahingoittamiseen.

Morse viittaa taannoisen Las Vegasin Def Con -tietoturvatapahtuman esitelmään (pdf) siitä, miten eri laitteita on mahdollista kaapata soittamaan jopa kuuloa vahingoittavia ääniä. Tosin testatussa bluetooth-kaiuttimessa uhka jäi vain häiritsevien matalataajuuksisien äänten asteelle.

Esimerkiksi Sophos on kertonut laajemmin hyökkäyksestä, jossa oli mukana myös muun muassa muita bluetooth-laitteita, kuten kuulokkeita.

”Älä käytä sitä”

Bluetooth-laitteiden kaappaamisesta on monia muitakin esimerkkejä. Jotain ongelman laajuudesta kertoo se, että jopa seksilelut ovat ajoittain turvattomia bluetooth-ratkaisujensa vuoksi. Samaisessa Def Con -tapahtumassa esiteltiin, miten anustappia voi komentaa etäältä ilman omistajan lupaa.
Bluetooth on erittäin laajasti käytössä puhelimista autoradioihin ja hammasharjoista kuulokkeisiin. Puhtaiden kyberhyökkäysten lisäksi tekniikkaa käytetään ainakin joissakin kaupoissa asiakkaiden seuraamiseen heidän puhelintensa avoimen bluetooth-yhteyden kautta. Kerättyjä tietoja saatetaan myydä mainostajille. Morsella onkin yksinkertainen ohje kaikille.

Viime kädessä bluetoothin pitäminen aina päällä puhelimessasi altistaa sinut potentiaaliselle hakkeroinnille, hyväksikäytölle ja tietosuojaloukkauksille. Ratkaisu on yksinkertainen: Älä käytä sitä. Tai jos on pakko, varmista sen sulkeminen heti, kun olet purkanut parituksen sen hetkisestä laitteesta, Morse kirjoittaa.

– Bluetoothin kytkeminen pois päältä ei valitettavasti ole aina ihan yksinkertaista puhelimessa. Applea on arvosteltu sekavuudesta antamalla bluetoothin kytkentään kaksi vaihtoehtoa, joista vain toinen oikeasti sulkee bluetoothin.
IPhonessa bluetoothin saa oikeasti kiinni asetusvalikon kautta kohdassa Bluetooth. Android-laitteissa tarkka valikkopolku voi vaihdella laitteen ja Android-version mukaan, mutta kytkennän pitäisi yhtä lailla löytyä asetusvalikosta. Asetuksen löytää myös yksinkertaisesti vetäisemällä näytön yläreunasta alaspäin ja näpäyttämällä pikavalinnoissa näkyvää bluetooth-kuvaketta.

Bluetoothin sulkeminen voi tehdä elämästä hiukan hankalampaa, jos vaikkapa autoon mentäessä musiikin kuuntelu puhelimen kautta ei enää onnistukaan ilman ylimääräisiä valikkojen plaraamisia. Lisäksi bluetooth-kuulokkeita ei käy käyttäminen ilman sitä.

IS Digitoday jättää valinnan käyttäjälle ja huomauttaa, että monessa tapauksessa valmistajat ovat myös korjanneet löydettyjä haavoittuvuuksia. Näin toimivat esimerkiksi ne valmistajat, joiden laitteita käytettiin Def Conin äänihyökkäysesitelmässä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt