Järjestö listasi nettijättien synnit: Nämä asiat kuntoon heti!

Julkaistu:

Kansainvälinen kansalaisjärjestö listasi tunnettujen teknologiayritysten käytäntöjä, jotka sen mielestä aiheuttavat turhan turvallisuusriskin käyttäjille.
Monet teknologiayhtiöt keräävät käyttäjistään tarpeettoman paljon tietoa ja motiiveja siihen voi joskus vain arvailla. Kansainvälisesti toimiva tietosuoja-asioihin keskittynyt kansalaisjärjestö Electronic Frontier Foundation on nostanut esiin kaikkiaan yhdeksästä eri yrityksestä, palvelusta tai tuotteesta yhden tällaisen ongelman kustakin. Suomalaisittain tunnetuimmat ovat Android, Apple, Facebook, Twitter, Windows 10 ja WhatsApp.

Googlen Android on oppinut tavoille sen verran, että käyttäjät voivat jo evätä sovelluksilta oikeuksia puhelimen urkintaan tai laitteen liian laajamittaiseen käyttöön.
Tämä valta ei kuitenkaan yletä internet-yhteyteen, EFF huomauttaa. Järjestö toivoisi kovasti, että myös verkkoyhteyden voisi estää kultakin sovellukselta tarpeen vaatiessa.

Applella puolestaan on ongelma tietojen salauksessa. EFF ihmettelee, miten käyttäjän tiedot ovat salattuina laitteissa niin, että kukaan muu ei pääse niihin käsiksi – mutta Applen iCloud-verkkopalveluun tallennetut tietojen varmuuskopiot ovat Applen luettavissa. EFF katsoo tämän altistavan käyttäjän esimerkiksi valtioiden tietopyynnöille.

Facebookilta nostetaan esille hyvin tunnettu ongelma, joka koskee puhelinnumerojen käsittelyä. Yhteisöpalvelu on käyttänyt tietoturvasyistä pyydettyjä numeroita muun muassa mainosten kohdentamiseen.
EFF haluaa, että Facebook lopettaa puhelinnumeroiden käyttämisen muuhun kuin tietoturvaan.

Twitterissä puolestaan askarruttaa yksityisviestien lähettäminen. Niitä ei nimittäin salata, ja Twitterillä on näihin viesteihin pääsy. Lieneekö syynä esimerkiksi sisällön tarkkailu laittomuuksien varalta, mutta EFF joka tapauksessa haluaa yksityisviestit salatuiksi päästä päähän niin, että vain lähettäjä ja vastaanottaja näkevät ne.

Microsoft on listalla Windows 10 -käyttöjärjestelmän koteihin suunnatun Home-version tiimoilta. Siinä on mahdollista salata laitteen tiedot, mutta vain tietyissä tapauksissa ja kirjautumalla Microsoft-tilille. EFF:n mukaan tämä tarkoittaa, että Microsoft saa haltuunsa levyn salauksessa käytetyn avaimen.

– Tämä on huonoa salauksen suunnittelua Microsoftilta. Käyttäjien ei koskaan pitäisi joutua antamaan salausavaimiaan ulkopuolisille tahoille, EFF kirjoittaa.

WhatsApp poikkeaa kaikista muista siinä, että EFF:n moittima ongelma on nyt korjattu. EFF oli suominut Facebookin pikaviestintä siitä, että WhatsApp ei pyytänyt lupaa käyttäjältä ennen kuin joku toinen liitti hänet ryhmiin. Nyt käyttäjällä kuitenkin on valta siitä, kuka voi lisätä hänet yhteisöihin.
Mainitut tietosuojaongelmat ovat vain yksittäisiä esimerkkejä ja voivat edustaa jäävuoren huippua. On esimerkiksi laajasti tiedossa, että Facebookin ja sen omistamien palvelujen tietosuojassa on paljon muutakin viilattavaa.

EFF kirjasi ongelmia edellisten lisäksi myös Slackista, Venmosta ja Verizonista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt