Microsoft tallentaa Skype-puheluita – avustajat voivat kuunnella keskusteluja

Julkaistu:

Microsoft
Microsoft antaa Skype-puheluista tallennettuja pätkiä työntekijöiden kuultavaksi. Mukana on hyvin yksityisiä keskusteluja.
Microsoft tallentaa Skype- ja Cortana-käyttäjien kommentteja ja keskusteluja, ja yhtiön yhteistyökumppaneiden palkkaamat työntekijät kuuntelevat niitä, kertoo Vice-palvelun Motherboard-verkkosivusto.

Motherboard on päässyt muun muassa kuuntelemaan äänitallenteita, joissa ihmiset keskustelevat Skype-palvelussa yksityisesti kumppaniensa kanssa esimerkiksi henkilökohtaisista asioista kuten parisuhdeongelmista. Lehden kuulemat äänitteet ovat yleensä 5–10 sekunnin pituisia, mutta Microsoftin yhteistyökumppanilla työskentelevän lähteen mukaan ne voivat olla pidempiä.

Ääninäytteissä on myös Microsoftin puhetta tunnistavan Cortana-palvelun tallentamia ääninäytteitä.

Ääninäytteiden kuuntelun tarkoituksena on ilmeisesti parantaa Skypen Translator -sovellusta, joka kääntää puhetta reaaliaikaisesti toiselle kielelle puheluiden aikana. Pääasiassa käännös tehdään tekoälyavusteisella ohjelmalla, mutta ohjelman parantamiseen tarvitaan ilmeisesti yhä ihmisiä kuuntelemaan ja kääntämään joitakin ilmaisuja, joita ohjelmisto ei ole pystynyt kääntämään.

Motherboardin haastatteleman työntekijän mukaan Skype-keskustelujen tietoturva on heikosti suojattu, joten tämä pystyi toimittamaan lehdelle yhtiön sisäisiä asiakirjoja sekä ääninäytteitä ja ruutukaappauksia keskusteluista.

Skype Translator kääntää puheluita 11 kielellä, mutta ei suomeksi. Palvelu kuitenkin kääntää myös suomeksi kirjoitettuja pikaviestejä noin 50 muulle kielelle.

Skypen verkkosivuilla mainitaan, että keskusteluja voidaan tallentaa ja analysoida palvelun parantamiseksi. Sivuilla ei kuitenkaan selkeästi kerrota, että keskusteluita annetaan ihmisten kuultaviksi.

Viime viikkojen aikana on paljastunut useita muitakin tapauksia, joissa työntekijät pääsevät kuuntelemaan palvelun käyttäjien yksityisiä keskusteluita. Apple ja Google ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä käyttäjien kuuntelun.
Myös Amazon on palkannut ihmisiä kuuntelemaan älykaiuttimiensa puhetta tunnistavan Alexa-palvelun toimintaa. Yhtiö aikoo antaa jatkossakin ihmisten kuunnella äänityksiä, mutta antaa käyttäjille kuitenkin mahdollisuuden kieltää sen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt