Romanssihuijarit eivät halua vain rahoja – uhri saattaa tehdä rikoksia tietämättään - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Romanssihuijarit eivät halua vain rahoja – uhri saattaa tehdä rikoksia tietämättään

Tuhannet ihmiset raportoivat rajuista kohtaloista deittisivustoilla vaanivien nettihuijarien käsissä.

6.8.2019 14:03

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI varoittaa nettihuijareista, jotka iskevät verkon deittipalvelujen kautta. Viime vuonna 18 000 ihmistä kertoi FBI:lle joutuneensa tällaisen romanssi- tai luottamushuijauksen uhriksi.

Asiasta uutisoi muun muassa Cnet. Huijarit teeskentelevät tyypillisesti ulkomailla asuvaa Yhdysvaltain kansalaista tai vaikka sotilasta, joka etsii suhdetta. Konnat voivat esiintyä myös eurooppalaisina ja pyrkiä rakentamaan syviä ystävyyssuhteita romanssin sijaan.

Luottamusta voidaan rakentaa kuukausia. Suhteen sijaan tavoitteena on kuitenkin huijata ihmisiä rahanpesuun, ostamaan tavaroita ja lähettämään huijarille suuriakin summia rahaa. FBI:lle raportoidut rahalliset menetykset kohosivat viime vuonna 362 miljoonaan dollariin, eli noin 324 miljoonaan euroon.

Joissakin tapauksissa uhreista tehdään rahanpesijöitä. Heidät houkutellaan avaamaan pankkitilejä rahan siirtämiseksi laittomasti muiden puolesta. Uhrilla ei ole tietoa rahansiirron todellisesta tarkoituksesta. Hänelle saatetaan syöttää pajunköyttä esimerkiksi houkuttelevasta bisnesmahdollisuudesta, jota varten tarvitaan uusi pankkitili. Sitten sitä käytetään rahojen vastaanottamiseksi ja lähettämiseksi edelleen huijarin muille tileille.

Kuvahaku voi paljastaa huijarin

Netin kautta tehtävät romanssihuijaukset ovat vanha ja Suomessakin tuttu ilmiö. Suomalaisia on jymäytetty tekeytymällä esimerkiksi amerikkalaisiksi majureiksi. Joissakin tapauksissa menetykset ovat nousseet kymmeniin tuhansiin euroihin. Tämäntyyppisissä huijauksissa myös henkinen hinta voi olla kova.

Huijarit voivat muun muassa vedota lentolippujen hintaan tai henkilökohtaisiin vaikeuksiin, joiden hoitamiseksi pyydetään rahaa. Kun huijari jättää lentämättä uhrin luokse, hänelle väitetään huijarin joutuneen vankilaan. Takuiden maksamiseksi vaaditaan taas lisää rahaa. Uhrit saatetaan imetään kuiviin, kunnes heillä ei ole antaa enää mitään.

FBI huomauttaa, että useimmat deittisivustojen ylläpitäjät eivät tarkista tilin perustajien rikostaustaa. Poliisi suosittaa käyttäjille käänteisen kuvahaun tekemistä niistä henkilöistä, joiden kanssa he ovat tekemisissä verkossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?