Tätä ohjelmaa et halua tietokoneeseesi – lähes varma merkki jostain pahemmasta

Julkaistu:

Haittaohjelmat
SystemBC on oire jostakin vielä pahemmasta, tietoturvatutkijat varoittavat.
Tutkijat hälyttävät uudesta haittaohjelmasta nimeltä SystemBC. Se tekee saastuneesta Windows-tietokoneesta mukavamman kodin muille haittaohjelmille, ZDNet kertoo.

Haittaohjelma ei tietenkään ole koskaan toivottu vieras tietokoneessa, mutta SystemBC on siitä ikävämpi tuttavuus, että se ei tule yksin. Haittaohjelman ilmaantuminen on lähes varma merkki siitä, että koneessasi on myös toinen haittaohjelma, joka yrittää piiloutua SystemBC:n avulla.
Tietoturvayhtiö Proofpointin mukaan SystemBC on eräänlainen välityspalvelin, jonka kautta toinen haittaohjelma voi toimia tietokoneessa huomaamatta ja esimerkiksi palomuureja vältellen. Haittaohjelmaa on mainostettu verkon pimeillä kujilla ja se on löytänyt tiensä joihinkin niin sanottuihin exploit kitteihin.

Exploit kit tarkoittaa verkkokonnien työkalupakkia, jolla on helppo rakentaa hyökkäyksiä. Proofpoint on havainnut SystemBC:tä käytetyn jo ainakin DanaBot-pankkihaittaohjelmassa ja Maze-kiristysohjelmassa. SystemBC:n suosion rikollisten keskuudessa odotetaan vain kasvavan jatkossa.

Windows-maailmassa on viime aikoina kiinnitetty enemmän huomiota käyttöjärjestelmän vanhempien versioiden Bluekeep-haavoittuvuuteen, jonka on pelätty mahdollistavan tuhoisat hyökkäykset. Uhka kasvoi hiljattain, kun hyökkäykseen julkaistiin verkossa selvät ohjeet.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt