S-Pankin asiakkaiden pankkitunnuksia kalastellaan pankkidirektiivillä - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Pankkitunnuksia urkitaan nyt kierolla viestillä: "Pyrimme pysymään askelen huijareita edellä"

S-Pankin varjolla leviävä huijaus vetoaa uuteen pankkidirektiiviin uskottavuuden lisäämiseksi.

26.7.2019 12:20

Suomalaisilta ongitaan verkkopankkitunnuksia alati kehittyvin keinoin. S-Pankin nimissä lähetetyssä viestissä huomautetaan uudesta "pankkidirektiivistä", jolla viitataan viime vuonna voimaan astuneeseen maksupalveludirektiivi PSD2:een.

– Uusi Eurooppalainen pankkidirektiivi uudistaa verkkopalveluiden käytön, direktiivi velvoittaa luopumaan tunnuslukulistoista ja korteista vuoden 2020 alkuun mennessä. Asiakaamme on tehtävä alustava päivitys ennen direktiivin voimaantuloa, viestissä sanotaan.

On totta, että direktiivi herätti kysymyksen paperisten tunnuslukulistojen tulevaisuudesta, mutta niiden käyttöä on voitu Suomessa jatkaa.

Huijausviestin suomi on verrattain hyvää, mutta ei suinkaan virheetöntä. Nopealla lukaisulla se voi kuitenkin mennä täydestä. Viestissä annetaan linkki päivityksen tekemiseksi, jotta verkkopankin käyttämistä voi jatkaa normaalisti. Tämä verkkosivu kalastelee pankkitunnuksia.

– Tämä on valitettava nykyaikaan kuuluva ilmiö, S-Pankin viestintäpäällikkö Aleksi Moisio summaa tietojenkalastelun.

Moision mukaan mitään merkittävää huijauskampanjaa tuskin on tällä hetkellä käynnissä. Viesti kuitenkin osoittaa, että ihmisten tulee olla varuillaan koko ajan – ei vain silloin, jos jostain isommasta huijauksesta hälytetään vaikkapa pankin omilla verkkosivuilla. Uusia ja ajankohtaisia aiheita ja tapahtumia käytetään alati verkkohuijauksissa myös pankkimaailman ulkopuolella.

– Olemme törmänneet aikaisemminkin viesteihin, joissa on viitattu ajankohtaisiin muutoksiin vaikkapa sääntelyssä. Erilaiset huijaussivustot voivat myös muistuttaa erehdyttävästi pankkien omia sivustoja. Seuraamme tilannetta eri tavoilla koko ajan, ja pyrimme pysymään askelen huijareita edellä, Moisio sanoo.

– Teemme itse aika paljon monitorointia. Eli aina, kun tällaisia huijaussivuja nousee pystyyn, pyrimme havaitsemaan ne mahdollisimman nopeasti ja ryhtymään toimenpiteisiin.

Älä katso huijaussivua edes huviksesi

S-Pankki on omistanut verkkosivun turvalliselle pankkiasioinnille. Siellä muun muassa tähdennetään, että S-Pankki ei koskaan kysy pankkitunnuksia, luottokorttitietoja tai muita arkaluonteisia tietoja sähköpostiviestillä tai puhelimitse.

Jos olet saanut huijausviestin, yksinkertaisesti poista se. Älä klikkaa linkkiä edes uteliaisuuttasi. Verkkosivu saattaa avautuessaan syöttää sinulle haittaohjelman. Jos erehdyit antamaan huijareille tietojasi, ilmoita siitä viipymättä pankkitunnusten osalta pankkitunnusten sulkupalveluun ja korttien osalta korttien sulkupalveluun.

Alla huijausviesti kokonaisuudessaan ilman haitallista linkkiä. On mahdollista, että samasta huijauksesta liikkuu muita versioita esimerkiksi toisten pankkien nimissä.

Hei,

Uusi Eurooppalainen pankkidirektiivi uudistaa verkkopalveluiden käytön, direktiivi velvoittaa luopumaan tunnuslukulistoista ja korteista vuoden 2020 alkuun mennessä.

Asiakaamme on tehtävä alustava päivitys ennen direktiivin voimaantuloa.

Tavoitteenamme on tarjota asiakkaillemme entistä käyttäjäystävällisempi ja turvallisempi tapa käyttää verkkopankkia.

Päivityksen tehtyä voitte kirjautua palveluihin, jotka vaativat verkkotunnistautumisen tai esimerkiksi verkkopankissa maksujen vahvitukset jälleen normaalisti

Tehkää päivitys alla olevasta linkistä.

Tästä

S-Pankki

Asiakaspalvelu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?