Microsoft lähetti 10 000 varoitusta kyberhyökkäyksistä – suurin osa operaatiosta peräisin kolmesta valtiosta

Julkaistu:

Verkkohyökkäykset
Microsoftin mukaan valtiolliset hyökkäykset demokraattisia prosesseja vastaan ovat voimissaan.
Vuonna 2016 maailma heräsi uuteen uhkaan. Jopa demokratian keskeiset tukipilarit aina vaaleja myöten näyttävät olevan vapaata riistaa valtiollisille verkkohyökkääjille. Nyt Microsoft arvioi, että tällaiset hyökkäykset eivät ole katoamassa mihinkään.

Yhtiön asiakasturvallisuuden johtaja Tom Burt kertoi tuoreita lukuja kyberhyökkäyksistä Aspen Security Forum -tapahtuman yhteydessä. Hänen mukaansa Microsoft on viimeisen vuoden kuluessa varoittanut lähes 10 000 asiakastaan valtiollisesta kyberhyökkäyksestä.

Hyökkäyksistä 84 prosenttia kohdistui yrityksiin ja 16 prosenttia kuluttajien henkilökohtaisiin sähköpostitileihin. Näistä 10 000 hyökkäyksestä moni ei kohdistunut demokraattisiin prosesseihin, mutta Burtin mukaan yleiskuva on selvä.

– Data osoittaa, miten huomattavan pitkälti kansallisvaltiot yhä luottavat kyberhyökkäyksiin saadakseen tiedustelutietoa, vaikuttaakseen geopolitiikkaan tai saavuttaakseen muita päämääriä. Suurin osa kansallisvaltioiden toiminnasta tällä aikavälillä oli peräisin toimijoilta kolmessa valtiossa – Iran, Pohjois-Korea ja Venäjä, Burt kirjoittaa blogissa.

Hän mainitsee yhtenä toimijana vanhastaan tunnetun venäläisryhmän nimeltä Strontium, joka tunnetaan myös nimillä Fancy Bear ja APT28. Tätä ryhmää on epäilty muun muassa hyökkäyksestä Yhdysvaltain Democratic National Committeehen vuoden 2016 presidentinvaalien alla.
Microsoft alkoi elokuussa tarjota politiikan vaikuttajille AccountGuard-nimistä palvelua, jonka on tarkoitus suojata valtiollisilta verkkohyökkäyksiltä. Suomeen työkalu saapui alkuvuonna.
Burt kertoo, että tällä työkalulla on toistaiseksi annettu 781 ilmoitusta valtiollisista hyökkäyksistä. Niistä 95 prosenttia on kohdistunut Yhdysvaltoihin.

Microsoft odottaa näkevänsä hyökkäyksiä Yhdysvaltain äänestysjärjestelmiä, poliittisia kampanjoita ja kansalaisjärjestöjä vastaan myös Yhdysvaltain lähestyvien vuoden 2020 presidentinvaalien yhteydessä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt