Google poisti vakoilusovelluksia – saattavat yhä seurata salaa puhelimia

Google on poistanut Play -sovelluskaupastaan seitsemän vakoilusovellusta.

18.7.2019 11:00

Google on poistanut Play -sovelluskaupastaan seitsemän sovellusta, joiden avulla on mahdollista vakoilla muiden puhelimia niiden käyttäjien tietämättä, kertoo tietoturvayhtiö Avast blogissaan. Sovelluksia on ladattu yhteensä noin 130 000 kertaa. Vakoilun uhrit eivät ole välttämättä huomanneet sovelluksia, sillä sovellusten ikonikuvake ei näy sovellusvalikossa.

Poistettujen sovellusten avulla on mahdollista vakoilla puhelimen sijaintia, siihen tallennettuja yhteystietoja, sekä tekstiviesti- ja puheluhistoriaa. Avast löysi venäläisen ohjelmistokehittäjän julkaisemat sovellukset Google Play -kaupasta tiistaina ja keskiviikkona, ja raportoi niistä välittömästi Googlelle.

Näennäisesti sovellukset on tarkoitettu lasten tai työntekijöiden puhelinkäytön ja sijainnin seuraamiseen, mutta sovelluskaupan kommenteissa monet kertoivat käyttäneensä niitä puolisonsa tai kumppaninsa vakoiluun.

Poistetut sovellukset olivat nimiltään:

  • Track Employees Check Work Phone Online Spy Free

  • Spy Kids Tracker

  • Phone Cell Tracker

  • Mobile Tracking

  • Spy Tracker

  • SMS Tracker

  • Employee Work Spy

Vaikka Google on poistanut sovellukset kaupastaan, ne eivät välttämättä poistu itsekseen käyttäjien puhelimilta. Googlella on Play-kaupassaan oletuksena päällä Play Protect -niminen toiminto, joka pyrkii paitsi havaitsemaan haitalliset ohjelmat niitä ladattaessa, myös varoittamaan niistä ja jopa tarvittaessa poistamaan niitä automaattisesti. Ei ole selvää, miten toiminto pelasi tässä tapauksessa. Android-puhelimien käyttäjien kannattaa joka tapauksessa tarkistaa puhelimessaan Play -sovelluskaupan valikosta, onko Play Protect -toiminto päällä.

Vakoiluohjelmia voi yrittää poistaa virustorjuntaohjelmilla, tosin monet niistäkään eivät välttämättä löydä vakoilusovelluksia, kertoo Cnet-verkkosivusto. Avastin mukaan sen sovellus varoittaa vakoiluohjelmista, ja myös muun muassa tietoturvayhtiöt Kaspersky ja Symantec ovat ilmoittaneet lisänneensä vakoilusovellusten torjuntaa.

Vakoilusovelluksien asentaminen Play-kaupasta on vaatinut pääsyn vakoilun kohteen puhelimelle. Vakoiluohjelman ikoni poistetaan näkyvistä asennusvaiheessa, jotta vakoilun uhri ei huomaisi sitä. Lisäksi vakoilusovelluksen asentajan sähköpostiosoitteeseen lähetetään puhelimen seurantaan tarkoitettu sovellus.

Avastin mobiililaitteiden tietoturvajohtaja Nikolaos Chrysaidosin mukaan vakoilusovellukset loukkaavat ihmisten yksityisyyttä.

– Ne kannustavat rikolliseen käytökseen, ja työnantajat, vainoojat ja väkivaltaiset kumppanit voivat vakoilla niillä uhrejaan, Chrysaidos toteaa yhtiön tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?