Poliisi varoittaa satoja tuhansia euroja vieneistä petoksista: ”Huijarit esiintyvät hyvin vakuuttavasti” - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Poliisi varoittaa satoja tuhansia euroja vieneistä petoksista: ”Huijarit esiintyvät hyvin vakuuttavasti”

Poliisi varoittaa pomohuijausten jatkuvan Suomessa edelleen ja aiheuttavan suuria tappioita uhreille.

Toimitusjohtajahuijausten sähköpostit ovat usein erittäin aidon tuntuisia. Yleensä ne ovat myös kiireelliseksi merkittyjä.

10.7.2019 16:30

Pomohuijaus eli toimitusjohtajahuijaus tarkoittaa tyypillisesti sähköpostia, jossa rikollinen teeskentelee esimerkiksi firman toimitusjohtajaa ja kiirehtii tekaistun laskun maksattamista. Länsi-Uudenmaan poliisilaitos kertoo tutkineensa tänä vuonna noin 15 erilaista toimitusjohtajapetosta.

Yritysten kärsimät tappiot ovat nousseet jopa satoihin tuhansiin euroihin, ja rahojen päädyttyä ulkomaiselle pankkitilille, ei niiden takaisin saamisesta ole usein juuri toivoa.

– Tuoreessa tapauksessa huijari lähetti organisaation työntekijälle sähköpostitse kehotuksen maksaa kaksi laskua. Niiden yhteissumma nousi noin 90 000 euroon, ja tutkinnassa selvisi, että rahat päätyivät brittiläiselle tilille, kertoo rikosylikomisario Kari Siivo tiedotteessa.

Huijauksia esiintyy läpi vuoden. Kesän alettua tapausten määrä näyttää olevan taas nousussa. Rikolliset yrittävät hyötyä siitä, että työpaikoilla on harjoittelijoita ja kesätyöntekijöitä, jotka eivät ehkä ole yhtä valppaana kuin vakituiset.

– Osassa tapauksista huijarit esiintyvät hyvin vakuuttavasti, ja esimerkiksi sähköpostit näyttävät juuri siltä kuin ne tulisivat talon sisältä. Välillä taas lähettävän tahon sähköpostiosoitteen tarkistamisen tai maksun varmistamisen myötä olisi voinut huomata, että nyt on jotain hämärää tapahtumassa, Siivo jatkaa tiedotteessa.

Nyrkkisääntönä onkin, että laskuja ei pidä maksaa, ellei ole täysin varma siitä, mitä on tekemässä. Puhelinsoitto esimiehelle tai tämän luokse käveleminen kannattaa, jos toisessa vaakakupissa on pysyvä maineen ja pahimmillaan työpaikan menetys. Inhimillinen hinta petkutetulle työntekijälle voi olla hirveä.

Suomessa pomohuijauksia on toteutettu muun muassa erittäin sitkeän Office 365 -kalastelun avulla.

Asiaa ei pidä jäädä märehtimään itsekseen virheen jo tapahduttua. Petoksesta on ilmoitettava viipymättä poliisille ja pankkiin, jotta rahoja voidaan edes yrittää saada takaisin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?