Verkkoselaimeen iski ärsyttävä huijaus – näin siitä pääsee eroon

Allekirjoittanut törmäsi omakohtaisesti laajemmalle levinneeseen verkkohuijaukseen. Onneksi siitä pääsi helposti eroon.

Teleoperaattori DNA:n nimissä on jo ainakin kesäkuusta lukien levitetty huijausta, johon voi törmätä verkkoselaimessa. Kyseessä on kaikin puolin varsin perinteinen vedätys, mutta se voi silti pelästyttää sitkeydellään.

Huijausviesti väittää DNA:n juhlivan vuosipäiväänsä ja lahjoittavan siksi palkintoja asiakkaille. Viestin mukaan vastaanottajan (tekaistu) ip-osoite on valittu voittajien joukkoon, jotka voivat saada Apple iPhone Xs:n, Samsung Galaxy S10:n tai Apple Watch -kellon.

Huijaussivu ilmestyi omaan välilehteensä huomaamattomasti. Kun sivun sulki, se aukesi itsekseen hetken kuluttua uudelleen.

Huijaus aukeaa omaan välilehteensä verkkoselaimessa.

Kehnolla suomella kirjoitettu viesti hoputtaa vastaamaan kyselyyn palkinnon saamiseksi. Viestissä mainittu juhlien ajankohta muuttuu viestin vastaanottoajan mukaan, ja myös huijaussivun osoite vaihtelee. Niissä vaikuttaa olevan kuitenkin usein .icu-pääte. Nähdyissä osoitteissa ei ole ollut mitään DNA:han viittaavaa.

Huijauksesta on keskusteltu DNA:n tukisivuilla. Allekirjoittanut sai sen Firefox-selaimeensa tuntemattomasta lähteestä keskiviikkona. Huijaussivu ponnahti uuteen selainvälilehteen toistuvasti pian edellisen sulkemisen jälkeen, minkä vuoksi oli tarpeen suorittaa selaimen peruspuhdistus huijauksen hävittämiseksi.

Huijaus hiiteen Firefoxissa ja Chromessa

Firefox-selaimessa huijaus katosi, kun avattiin ensin asetusvalikko oikean yläkulman kolmen vaakaviivan kautta ja suunnistettiin Tietosuoja ja turvallisuus -kohtaan. Siellä tyhjennettiin selaimen evästeet ja sivustotiedot painamalla niiden kohdalla Tyhjennä tiedot -valintaa ja sitten poistamalla esivalitut kohteet.

Erikseen hävitettiin selaushistoria hieman alempana Tietosuoja ja turvallisuus -valikossa painamalla Tyhjennä historia -nappia ja jälleen esivalitut kohteet poistaen. Poistoaikaväliksi kannattaa valita vähintään "tämä päivä", mahdollisesti pidempikin.

Selain piti käynnistää siivouksen jälkeen uudestaan. Muuten huijaus ponnahti taas pian esiin.

Tällä kertaa huijauksen syynä ei ollut mikään Firefoxin laajennus tai liitännäinen, mutta ne kannattaa myös tarkistaa painamalla asetusvalikossa vasemman alakulman Laajennukset ja teemat -linkkiä. Tarkista erikseen sekä laajennukset että liitännäiset.

Chrome-selaimessa löydät asetusvalikon oikean yläkulman kolmen pystypisteen alta. Vieritä asetussivua alas asti, ja valitse Lisäasetukset. Nyt näet Tietosuoja ja turvallisuus -otsakkeen, jonka viimeisenä kohtana on Poista selaustiedot. Paina sitä, ja poista kaikki esivalitut tiedot mieluiten ainakin 24 tunnin ajalta.

Chromessa näet selaimen laajennukset painamalla oikean yläkulman kolmea pystypistettä ja valitsemalla Lisää työkaluja > Laajennukset.

Allekirjoittanut ei klikannut huijausviestiä, eikä kenenkään muunkaan pidä tehdä niin. Epäselväksi jäi, mikä on huijauksen lopullinen tarkoitus, mutta muiden viestin nähneiden mukaan siinä pyydetään henkilötietoja aina luottokorttia myöten. Varsin mahdollisesti kyseessä on siis tilausansa, joka sitoo uhrin kuukausimaksuihin.

Lue lisää:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?