Poliisille on ilmoitettu 50 epäillystä rikoksesta, joissa tavaraa on tilattu luvatta Wish-verkkokaupasta - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Yli 50 rikosilmoitusta – suositusta nettikaupasta tulee tavaraa tilaamatta

Useampi suomalainen on joutunut Wish-verkkokaupan kautta tehtyjen petosten uhriksi. Ainakin osassa petoksista on hyödynnetty maksupalveluyhtiö Klarnaa, joka ei pidä käytäntöjensä muuttamista tärkeänä.

Ulkopuoliset ovat tilanneet Wish-verkkokaupasta ihmisille tavaraa näiden tunnuksilla. Ainakin osassa on hyödynnetty maksupalvelu Klarnaa.

26.6.2019 15:37

Yhdysvaltalainen kiinalaista tavaraa myyvä Wish-verkkokauppa on myös monien suomalaisten mieleen. Suomessa on paljastunut useampi epäilty petostapaus, joissa kaikissa uhrina on Wishin asiakas. Heidän nimissään on tiettävästi tilattu jopa tuhannella eurolla kelloja, elektroniikkaa ja muuta tavaraa.

– Hain päivän posteja ja siellä oli kaksi rannekelloa odottamassa. Kolmas oli samaan aikaan Postissa odottamassa, ja yksi lähetys vaati tullausta, Anne Kainuusta kertoo Ilta-Sanomat Digitodaylle.

Anne sanoo olevansa vain yksi uhreista. Hän on bongannut kohtalotovereita suomalaisesta, suljetusta Facebook-ryhmästä. Anne ei muista tehneensä itse mitään, mikä olisi altistanut hänet petokselle.

– En usko, että minulla olisi ollut tekemistä tämän asian kanssa. En ole antanut tunnuksia, enkä ole klikkaillut outoja sähköpostilinkkejä tai muutakaan. Se vaan sattui kohdalle.

Suljetussa Facebook-ryhmässä esitetyn väitteen mukaan hyökkäys käsittäisi kaikkiaan noin 28 000 Wishin asiakasta. Ei ole tiedossa, ovatko he kaikki suomalaisia.

On kummasteltu, miksi petosten tekijä tai tekijät ovat lähettäneet ostoksensa uhreille. Tällöin konnat eivät voi myydä arvo-omaisuutta eteenpäin.

Yksi teoria on, että tavoitteena on kaapata uhrin maksut, jos ja kun tämä erehtyy maksamaan laskut. Ei ole kuitenkaan tiedossa, miten tämä onnistuisi. Onkin mahdollista, että motiivina on pelkkä kiusanteko.

900 euron lasku

Petosten laskutus näyttää tapahtuvan maksupalveluyhtiö Klarnan kautta. Siellä Annea odotti 900 euron lasku, jonka hän onnistui perumaan tekemällä tapauksestaan rikosilmoituksen. Hän sulki Klarnassa olevan tilinsä, jotta kukaan ei voisi hänen nimissään enää tilata mitään.

Anne on ollut yhteydessä myös Wishiin, mutta koki asiakaspalvelun siellä monimutkaiseksi. Tili on suljettu, mutta epäselväksi jäi, mitä tapahtuu, jos kaikkia postiin saapuneita tavaroita ei ehdi palauttaa ajoissa.

– Niitä kelloja tulee nyt päivittäin. Jos ne eivät ajoissa palaudu, niin alkaako sieltä myyjältä tulla ukaaseja, Anne pohtii.

Poliisille yli 50 rikosilmoitusta

Poliisi vahvistaa, että Anne ei ole yksin. Poliisille on tämän vuoden aikana ilmoitettu yli 50 rikosta, joissa rikosilmoituksen tekijä epäilee olevansa identiteettivarkauden tai petoksen uhri tapauksissa, joissa on uhrin tietämättä tilattu tuotteita Wish-verkkokaupasta.

– Tapauksia on ympäri Suomen ja monessa tapauksessa tutkinta on vielä kesken, kertoo poliisitarkastaja Kimmo Ulkuniemi.

Ei ole kuitenkaan todisteita, että verkkokaupan asiakastietoja olisi varastettu. Se on Ulkuniemen mukaan yhä mahdollista, mutta todennäköisemmin rikollinen on saanut tietoonsa uhrin henkilötunnuksen jossain muussa yhteydessä ja on käyttänyt sitä tilauksen tekemiseksi.

Ulkuniemi huomauttaa, että verkkokaupoissa tehtävissä tilauksissa on luotolle ostettaessa mahdollisuus antaa vain henkilötunnus, jonka perusteella tehdään luottotietojen tarkastus ja mikäli luottotiedot ovat kunnossa, niin tilaus voidaan tehdä.

– Jostain syystä luotollisissa tilauksissa maksunvälittäjänä toimiva yritys ei ole katsonut tarpeelliseksi ottaa käyttöön ostajan vahvaa tunnistautumista esimerkiksi pankkitunnuksilla ja varmistua näin tilaajan todellisesta henkilöllisyydestä. Tällainen toiminta mahdollistaa verkkokaupoissa identiteettivarkaudet ja tilausten tekemisen toisen henkilön nimiin, Ulkuniemi arvostelee.

On väitetty, että hyökkäyksissä olisi käytetty hyväksi Klarnan ominaisuutta, jossa toisen henkilötunnuksen avulla voi luoda käyttäjätunnuksen tämän nimiin tavaran ostamiseksi.

Jo ainakin huhtikuussa on tullut julkisuuteen, että Klarnan kautta olisi tehty väärä ostos. Asiasta on käyty keskustelua kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustavan Effi ry:n Facebook-ryhmässä. Keskustelussa ei kerrottu, mistä verkkokaupasta tässä tapauksessa oli kyse.

”Petosyritysten määrä kasvanut”

Klarnan Suomen maajohtaja Jani Tyyni vahvistaa myös osaltaan petosyritykset.

– Olemme tietoisia, että tämän kauppiaan kautta tehtyjen petosyritysten määrä on kasvanut. Kuitenkin vain pieni osa näistä väärennetyistä ostoksista on mennyt läpi Klarnan maksutapoja käyttäen. Mitään asiakas- tai henkilötietoja ei ole vuotanut Klarnalta, ja kaikki kuluttajien henkilötiedot ovat turvassa Klarnalla, Tyyni vakuuttaa.

Johtaja huomauttaa Klarnan tarjoavan kuluttajille suojan vääriä ostoksia vastaan. Kuluttajien ei tarvitse maksaa ostoksia, joita he eivät ole tehneet.

– Olemme pystyneet tunnistamaan ja estämään suurimman osan tähän tilanteeseen liittyvistä huijausyrityksistä. Lisäksi teemme yhteistyötä kauppiaan kanssa estääksemme nämä huijaukset jatkossa, Tyyni lisää.

Johtajan mukaan kuluttajien pankkitileiltä ei ole otettu rahaa. Asiakas saa aina Klarnalla tehdyn ostoksen jälkeen vahvistusviestin sähköpostilla, ja mikäli asiakas epäilee identiteettivarkautta tai muuta petosta, Tyyni pyytää olemaan mahdollisimman pian yhteydessä Klarnan asiakaspalveluun.

Mitä tulee vahvan tunnistautumisen käyttöön ottoon ostotapahtumien yhteydessä, Tyyni ei sellaista suoraan lupaa.

– Kuuntelemme tarkasti kuluttajilta ja kauppiailta saamaamme palautetta, ja kehitämme maksupalveluitamme jatkuvasti entistä turvallisemmiksi ja sujuvammiksi.

Oletko uhri? Toimi näin

Mikäli epäilet joutuneesi identiteettivarkauden uhriksi, kannattaa asiasta tehdä heti rikosilmoitus. Ole myös yhteydessä siihen tahoon, joka on lähettänyt laskun tai tuotteet joita et ole tilannut.

Luotonantajalle tai maksunvälittäjälle voi myös ilmoittaa, että omalla henkilötunnuksella ei saa myydä laskulla tavaraa. Sen avulla verkkokaupasta tilaaminen kyseisen maksunvälittäjän kautta ei ole enää mahdollista.

– Tärkeää on toimia heti, jotta rikoksentekijä ei pysty aiheuttamaan lisää vahinkoa tilaamalla tuotteita toisista verkkokaupoista samalle henkilölle, Kimmo Ulkuniemi korostaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?