Huijarit lähettävät kalastelulinkkejä puhelimeen Google Kalenterin avulla - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Uusi pirullinen hyökkäys saa ihmiset klikkaamaan ja antamaan tietonsa – ”Hyvin tehokas juoni”

Huijarit ovat houkutelleet klikkailemaan linkkejä Googlen kalenteri-ilmoituksilla.

Puhelimen kalenterin kautta tehtävät kalasteluhyökkäykset ovat uusi ilmiö.

21.6.2019 7:00

Huijarit ovat ottaneet käyttöönsä Googlen Kalenteri-sovelluksen toiminnon lähettääkseen ihmisille kalasteluviestejä puhelimiin. Asiasta kertoo tietoturvayhtiö Kaspersky Lab.

Kaspersky näki toukokuussa useita Kalenterin kautta hyökkäyksiä, joissa tavoitteena oli hankkia ihmisiltä henkilökohtaista tietoa, kuten nimiä ja maksukorttien numeroita.

Hyökkäys tapahtui Gmail-viesteillä, joissa käytettiin hyväksi Googlen oletustoimintoa eli automaattisia kutsujen lisäämisiä kalenteriin ja niistä kumpuavia ilmoituksia.

Vastaanottaja näkee puhelimen ruudulla ilmoituksen kutsusta varustettuna kehotuksella klikata linkkiä. Tämä vie käyttäjän verkkosivulle, jossa luvattiin palkintoa kyselyn tekemistä vastaan. Olemattoman palkinnon saamiseksi piti antaa henkilökohtaisia tietoja, joilla rikolliset voivat varastaa uhrin rahat tai identiteetin.

– Kalenterihuijaus on hyvin tehokas juoni, koska useimmat ihmiset ovat tottuneet saamaan roskapostia sähköpostitse tai pikaviestimissä. Näin ei välttämättä ole Kalenteri-sovelluksen kohdalla, arvioi Kasperskyn tietoturvatutkija Maria Vergelis yhtiön blogissa.

Toistaiseksi huijauksena on ollut jo päällisinkin puolin oudolta vaikuttava tarjous, mutta tilanne voi muuttua. Kasperskyn mukaan samalla tekniikalla on mahdollista toteuttaa vakuuttavampiakin huijauksia.

Kaspersky neuvoo suojautumaan kytkemällä pois päältä kutsujen automaattinen lisääminen kalenteriin. Se tapahtuu Kalenterin selainversiossa painamalla hammasrattaan kuvaa oikealla ylhäällä, valitsemalla Asetukset ja sitten Tapahtuman asetukset. Siinä on kohta nimeltä Lisää kutsut automaattisesti. Valitse pudotusvalikosta Ei. Näytä vain kutsut, joihin olen vastannut.

Tämän lisäksi alempana on oletuksena ruksi kohdassa Näytä hylätyt tapahtumat. Ota ruksi pois, ellet välttämättä halua sellaisia tapahtumia nähdä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?