Poliisi torppasi kyberkonnat – saastuttivat 41 000 tietokonetta, yrittivät pumpata 100 miljoonaa

Julkaistu:

Haittaohjelmat
Kansainvälinen poliisioperaatio kaatoi juonen varastaa valtavia rahasummia haittaohjelman avulla.
Poliisi on estänyt monikansallista kyberkoplaa varastamasta arviolta 100 miljoonaa dollaria lähinnä yrityksiltä ja niiden rahoituslaitoksilta. Asiasta uutisoi muun muassa Cnet, joka lainaa Europolin tiedotetta.

Konnat käyttivät GozNym-nimistä haittaohjelmaa saastuttaakseen kaikkiaan yli 41 000 tietokonetta vuosina 2015 ja 2016. Europolin mukaan kyseessä oli monimutkainen ja globaalisti toimiva kyberrikollisverkosto, joka käytti roskaposteja houkutellakseen uhreja klikkaamaan haittaohjelman tietokoneelleen.

Tietoturvatutkija Brian Krebsin mukaan roskapostituksessa käytettiin hyväksi Avalanche-bottiverkkoa, joka suljettiin toisessa suuressa poliisioperaatiossa vuonna 2016.
GozNym-verkosto oli esimerkki ”kyberrikollisuudesta palveluna”, sillä verkosto tarjosi useita eri palveluja, kuten muurattuja isännöintipalveluja, rahamuuleja, roskapostittajia ja koodaajia. Palveluita mainostettiin alamaailman venäjänkielisillä verkkofoorumeilla.

Yhdysvalloissa nostettiin syytteet kymmentä ihmistä vastaan GozsNym-haittaohjelman tartuttamisesta ja varastettujen tunnusten käyttämisestä rahojen viemiseen uhrien pankkitileiltä.

Tutkimuksia suoritettiin Bulgariassa, Georgiassa, Moldovassa ja Ukrainassa, ja syytteitä on nostettu Georgiassa, Moldovassa, Ukrainassa ja Yhdysvalloissa. GozNym-ringin epäilty johtaja ja hänen tekninen avustajansa ovat syytteessä Georgiassa. Viisi koplan epäiltyä venäläisjäsentä ovat karkuteillä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt