Älä viivyttele seuraavan WhatsApp-päivityksen kanssa – vakoiluohjelman voi asentaa jälkiä jättämättä

Julkaistu:

WhatsApp
WhatsApp paikkasi haavoittuvuuden, jota Financial Timesin mukaan on käytetty hyökkäyksissä ihmisoikeusaktivisteja vastaan.
Facebookin pikaviestisovellus WhatsAppin haavoittuvuutta on käytetty hyväksi hyökkäyksissä, ja viimeisin tiedossa oleva tapaus on peräisin sunnuntailta, kertoo Financial Times -lehti maksumuurin takana. FT:tä lainaa muun muassa 9to5Mac. Kyseinen hyökkäys kohdistui ihmisoikeusjuristiin ja sen oletetaan epäonnistuneen.

Hyökkäyksessä on FT:n mukaan käytetty israelilaisen NSO Groupin kehittämää kaupallista vakoiluohjelmaa. WhatsApp-sovellusta käyttävä Android- tai iOS-laite on voitu saastuttaa yksinkertaisesti tekemällä WhatsApp-puhelu, johon uhrin ei tarvitse edes vastata. Tutkijan mukaan merkintä puhelusta on myös onnistuttu pyyhkimään puhelutiedoista, joten käyttäjälle ei välttämättä näy hyökkäyksestä mitään merkkejä.

WhatsApp sanoi tehneensä töitä ympäri vuorokauden San Franciscossa ja Lontoossa paikatakseen aukon. Korjauksen jakelu alkoi maanantaina. Yhtiö on tiedottanut asiasta useille ihmisoikeusjärjestöille ja Yhdysvaltain oikeusministeriölle.

Hyökkääjien alkuperästä, kestosta tai uhrien määrästä ei ole tietoa. Hyökkäyksen vahvistanut NSO vakuutti FT:lle, että se tarkistaa asiakkaidensa taustat tarkasti eikä itse koskaan suorittaisi tällaisia iskuja.

NSO on aiemmin ollut osallisena ainakin yritetyssä kyberiskussa, jonka kohteena oli arabialainen ihmisoikeusaktivisti. NSO:n ykköstuote on Pegasus, jonka väitetään pystyvän vakoilemaan ja varastamaan kohteesta tietoa jälkiä jättämättä. Pegasus tekee puhelimista liikkuvia salakuuntelulaitteita.
Tyypillisesti tällaiset hyökkäykset ovat erittäin tarkasti kohdennettuja, ja kohteen on oltava jollakin tapaa erityisen kiinnostava, kuten sunnuntain tapauksessa ihmisoikeusjuristi. WhatsAppilla on 1,5 miljardia käyttäjää, mutta tavalliset rivikäyttäjät eivät liene hyökkääjien tähtäimissä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt