Microsoft: Salasanaa ei kannata vaihtaa säännöllisesti - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Kaikkien tuntemasta salasanaohjeesta on enemmän haittaa kuin hyötyä – "antiikkinen ja vanhentunut"

Microsoft neuvoo lopettamaan salasanojen säännöllisen vaihtamisen.

25.4.2019 11:33

Microsoft muuttaa merkittävällä tavalla linjaustaan uudessa tietoturvaohjeistuksensa luonnoksessa yrityksille. Asiasta uutisoi muun muassa Cnet. Microsoft suosittaa, että salasanoja ei enää uusittaisi säännöllisesti.

– Ajoittainen salasanojen vanheneminen on antiikkinen ja vanhentunut apu, josta on hyvin vähän hyötyä, Microsoft kirjoittaa.

Yhtiön mukaan sen ei ole kannattavaa vaatia jotain tiettyä ajanjaksoa, jonka jälkeen salasana on vaihdettava. Sen sijaan yritysten ja muiden organisaatioiden on parempi päättää itse, mikä on heille parasta. Microsoft kuitenkin suosittaa käyttämään kiellettyjen salasanojen listoja ja monivaiheista tunnistusta, jossa salasanan näpytteleminen on vain yksi kirjautumisessa vaadittu vaihe.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Microsoft on neuvonut lopettamaan salasanojen säännöllisen vaihtamisen. Yhtiö katsoi jo vuonna 2017, että salasanojen pakkovaihdosta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Microsoft huomauttaa, että ihmiset turvautuvat uutta salasanaa valitessaan helposti hyvin samankaltaiseen salasanaan, jossa on helposti ennustettava muutos vanhaan verrattuna. Toinen ongelma on, että uusi salasana saatetaan silti unohtaa.

Salasanojen ajoittainen vaihto on suojaus salasanojen mahdollista varastamista vastaan. Jos salasanaa ei kuitenkaan koskaan varasteta, ei sen vaihtamiseen ole tarvetta. Toisaalta jos salasana varastetaan, se oletettavasti vaihdetaan joka tapauksessa välittömästi vahingon tultua ilmi, Microsoft perustelee.

– Lisäksi, jos käyttäjäsi ovat sellaisia, jotka ovat halukkaita vastaamaan parkkipaikalla kyselyihin, joissa salasana vaihdetaan suklaapatukkaan, ei mikään salasanan vanhenemiskäytäntö auta sinua, Microsoft toteaa.

Microsoftin vielä luonnosvaiheessa oleva ohjeistus ei pakota ketään tekemään muutoksia salasanakäytäntöihinsä. Kyseessä on vain suositus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?