Game of Thrones on poikkeuksellisen vaarallinen – lähes 21 000 koki ikävän yllätyksen

Julkaistu:

Haittaohjelmat
Game of Thronesin lataaminen altistaa useimmin haittaohjelmille, uusi selvitys kertoo.
Luvattomasti netissä jaettujen tv-sarjojen lataaminen on nykyään tehokas tapa saastuttaa tietokone haittaohjelmalla. Yksi tv-sarja on myös ylitse muiden. Kaspersky Labin selvityksen mukaan varsinkin Game of Thronesin (GoT) lataaminen on riskipeliä.

Kasperskyn mukaan suurta suosiota nauttiva GoT vastasi 17 prosenttia kaikesta saastuneesta ja piratoidusta sisällöstä viime vuonna. Hyökkäyksen kohteeksi joutuneita käyttäjiä oli melkein 21 000, vaikka sarjasta ei viime vuonna ilmestynyt ainuttakaan uutta jaksoa.

Jokaisen kauden ensimmäinen ja viimeinen jakso oli vaarallisin. Koko sarjan ensimmäinen jakso Winter Is Coming oli eniten kyberkonnien käyttämä.

Kahden vuoden aikana Kaspersky löysi 33 haittaohjelmatyyppiä ja 505 eri haittaohjelmaperhettä, jotka lymyilivät jossakin Game of Thrones -jaksossa. Tilanne ei ole sinänsä yllättävä, sillä GoT on perinteisesti ollut erittäin suosittu piraattien keskuudessa, ja haittaohjelmien jakelijat tietävät tämän.
GoT:n jälkeen vaarallisin tv-ohjelma oli The Walking Dead perässään Arrow. Kuitenkin American Horror Story tarjosi parhaimman piilopaikan haittaohjelmalle, vaikka sarja ei hyökkäysten määrässä mitattuna mahtunut edes kärkikymmenikköön. Jokainen tähän sarjaan piilotettu haitallinen tiedosto tavoitti keskimäärin kolme käyttäjää.

Tyypillisimmin tv-ohjelmilla levitettiin troijalaisia. Näillä haittaohjelmilla voidaan muun muassa varastaa tietoa tai ottaa koko tietokone haltuun.

Kaikesta huolimatta uhka näyttää olevan pienenemässä. Viime vuonna tv-ohjelmiin liittyvän haittaohjelman kohtasi noin 126 000 käyttäjää maailmanlaajuisesti, mikä on kolmanneksen vuotta 2017 vähemmän. Myös hyökkäysten määrä aleni noin viidenneksellä noin 452 000 havaittuun kappaleeseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt