Onko sinulla Asus-läppäri? Tee tämä tarkistus heti

Julkaistu:

Haittaohjelmat
Asus julkaisi työkalun tietokoneen saastumisen paljastamiseksi. Yhtiö myös tukki hyökkääjien käyttämän aukon.
Tietokonevalmistaja Asus on kommentoinut uutista, joiden mukaan sen tietokoneisiin on syötetty ShadowHammeriksi nimettyä haittaohjelmaa. Asusin mukaan sen palvelimille todella murtauduttiin ja sen Live Update -päivitystyökalua käytettiin haittaohjelman asentamiseksi.
On puhuttu jopa sadoista tuhansista saastuneista tietokoneista, joskin hyökkääjät ovat tiettävästi olleet vain tiettyjen tarkasti valittujen kohteiden perässä. Asusin mukaan haittaohjelmaa on asennettu vain pieneen määrään tietokoneita hyvin pienen ja tarkasti valitun käyttäjäryhmän tavoittamiseksi. Asus on yhteydessä uhreihin vaaran poistamiseksi.

Yhtiön lausunto on vähättelevä, sillä hyökkäyksen löytänyt tietoturvayhtiö Kaspersky Lab kertoi, että kaikissa haavoittuvuuden sisältävässä tietokoneessa oli takaportti, eli mahdollisuus murtautujille tietokoneen haltuunottoon.

Asus on päivittänyt Live Update -työkalun versioon 3.6.8, jonka pitäisi osaltaan tehdä hyökkäys mahdottomaksi. Yhtiön mukaan uhka koskee vain Live Updaten kannettaville tietokoneille tarkoitettua versiota. Muut Asuksen tietokoneet ovat turvassa.

Voit tarkistaa Live Updaten version klikkaamalla Windowsin alapalkin oikeassa reunassa olevaa ylöspäin osoittavaa nuolenpäätä ja valitsemalla ilmestyneistä kuvakkeista Live Updaten (maapallo) hiiren kakkospainikkeella. Paina kohdasta About nähdäksesi ohjelmiston version. Jos se on pienempi kuin 3.6.8, avaa Live Update ja päivitä se työkalun oman napin kautta.

Saatavilla on myös Asuksen työkalu (zip-tiedosto), joka kertoo, onko tietokone saastunut vai ei. Asus suosittaa työkalun lataamista ja asentamista kaikille, jotka ovat omasta tilanteestaan huolissaan. Jos työkalu kertoo saastumisesta, tietokoneen tiedot on heti varmuuskopioitava ja sen jälkeen käyttöjärjestelmä on palautettava tehdasasetuksiin. Tämä poistaa haittaohjelman tietokoneesta.

Asus on myös muurannut palvelinten ja loppukäyttäjien välistä yhteyttä vastaavien hyökkäysten estämiseksi. Yhtiö ei ota kantaa hyökkäyksen alkuperästä, mutta huomauttaa tämäntyyppisten hyökkäysten olevan tyypillisesti "tietyn parin valtion" tekemiä.

Asus ei missään vaiheessa pyytänyt anteeksi käyttäjiltään tai pahoitellut tapahtumia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt