HMD: Näin Nokia-puhelinten tiedonkeruu toimii – kiistää väitteet usean mallin vuodosta

Nokia-puhelimia valmistava HMD Global kiistää väitteet siitä, että useampi puhelinmalli lähettäisi tietoja Kiinaan.

HMD Globalin mukaan Nokia 7 Plus on ainoa puhelin, joka on lähettänyt tietoja Kiinaan.

25.3.2019 9:23

Jutun lopussa kerrotaan, miten voit tarkistaa onko oma puhelimesi päivittynyt.

Nokia-puhelimia lisenssillä valmistava HMD Global on antanut lisätietoja Nokia 7 Plus -puhelimien Kiinaan lähettämistä tiedoista.

Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoi viime viikolla, että Nokia 7 Plus sekä väitetysti myös muutama muu puhelinmalli lähettävät tietoja China Telecomin omistamalle palvelimelle Kiinaan. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on ilmoittanut tekevänsä asiasta selvityksen.

HMD Global sanoo tehneensä laajemman selonteon tapahtumista ja vakuuttaa, ettei yksittäiseen henkilöön yhdistettävää tietoa ole mennyt kolmansille osapuolille.

– Tutkimuksessamme kävi ilmi, että yhdessä Nokia 7 Plus -puhelinmallimme toimituserässä oli mukana puhelimia, joissa on virheellisesti ollut Kiinassa myytävien puhelinten ohjelmistopakettiin kuuluva aktivointikoodi. Virheestä johtuen puhelin on yrittänyt lähettää aktivointitietoja kolmannen osapuolen palvelimelle Kiinassa. Näitä tietoja ei ole kuitenkaan koskaan käsitelty eikä niiden perusteella puhelimen käyttäjää ole voitu tunnistaa, yhtiö kirjoittaa tiedotteessaan.

Yhtiön mukaan virhe huomattiin viime kuussa ja korjattiin päivityksellä, joka korvaa virheellisen ohjelmiston oikean maan vastaavalla.

Samalla yhtiö kiistää NRK:n väitteen siitä, että myös muut puhelinmallit lähettäisivät tietoja Kiinaan.

– Tieto on väärä. Missään muissa Nokia-puhelimissa ei ole ollut virheellistä ohjelmistoa, HMD sanoo.

HMD sanoo säilyttävänsä asiakkaidensa tietoja Amazon Web Servicen palvelimilla Singaporessa Euroopan tietosuojalakeja vastaavissa olosuhteissa. Ainoan poikkeuksen muodostaa Kiina, jonka laki vaatii pitämään käyttäjätiedot Kiinassa. Yhtiö sanoo noudattavansa tiukasti tietosuojavaatimuksia, kuten EU:n gdpr-asetusta.

Puhelinyhtiön mukaan tietojen keruu on tavallinen alan käytäntö, jota tehdään takuusyistä sekä käyttäjätyytyväisyyden ja asiakaskokemuksen seuraamisen vuoksi. Kaksi jälkimmäistä ovat vapaaehtoisia, ja mukaan liittymisestä kysytään puhelimen aktivoimisen yhteydessä.

Näin tarkistat, onko Nokia 7 Plus -puhelimesi saanut päivityksen

Kun haluat tarkistaa puhelimesi turvapäivityksen, tee näin.

• Napauta Asetukset > Järjestelmä > Tietoja puhelimesta > Selaa näyttöä alas kohtaan Ohjelmistoversion numero.

• Jos puhelimessa näkyvä ohjelmistoversion numero on“00WW_3_39B_SP03” tai “00WW_3_22C_SP05”, puhelimeen on asennettu virheen korjaava päivitys.

• Jos puhelimessa ei ole kumpaakaan yllä olevista ohjelmistoversioista, voit päivittää puhelimeen uusimman ohjelmistoversion seuraavasti.

• Napauta Asetukset > Järjestelmä > Järjestelmäpäivitys > Tarkista päivitykset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?