NRK: Ainakin neljä Nokia-puhelinmallia lähettää tietoja Kiinaan

Julkaistu:

Nokia-puhelimet
Norjan yleisradioyhtiön mukaan yhteydenottoja ulkomaille on havaittu Nokia 2-, 3-, ja 5-malleissa
Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoo, että useampi Nokian tuotemerkin alla myyty suomalaisvalmistaja HMD Globalin puhelin on lähettänyt tietoja kiinalaisille palvelimille.

NRK:lle puhunut serbialainen puhelimenkäyttäjä kertoo havainneensa Nokia 2 -puhelimensa vuotaneen tietoa kiinalaiselle palvelimelle 9 kuukautta sitten. Lisäksi NRK:n omien tutkimusten perusteella myös Nokia 3- ja 5 -malliset puhelimet lähettävät tietoa palvelimelle, jonka omistaa kiinalaisyritys.

NRK:n asiantuntijoiden mukaan puhelimista löytyvä sovellus lähettää tietopaketteja palvelimelle, jonka omistavaksi yritykseksi on rekisteröity Shanghai Best Oray Information S&T.

Tietopaketit ovat salattuja, joten niiden sisällöstä ei ole varmuutta. NRK kuitenkin havaitsi sovelluksen keräävän tietoja muun muassa puhelimen SIM-kortin numerosta, laitteen sarjanumerosta ja tukiasemasta, johon puhelin on sillä hetkellä yhteydessä.

HMD Global kertoo NRK:lle, että sen täytyy tutustua uusiin tietoihin tarkemmin ennen kommentointia.

Valmistajan mukaan henkilötietoja ei vuodettu

NRK kertoi torstaina, että Nokia 7 Plus -puhelinmalli lähettää tietoja Kiinaan. HMD Globalin mukaan kyse on yhden puhelinmallin yhtä valmistuserää koskeneesta ohjelmistovirheestä, eikä vian seurauksena vuodettu käyttäjien henkilötietoja.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio ilmoitti eilen NRK:n uutisoinnin jälkeen käynnistävänsä selvityksen 7 Plus -puhelimen epäillystä tietovuodosta.

– Meidän alustavan analyysin mukaan voidaan arvioida, että siinä on myös henkilötietoja siirtynyt, Aarnio arvioi eilen.

Tietosuojavaltuutetun mukaan henkilötiedon käsite on laaja ja tilanteesta riippuva. Aarnion mukaan tietosuojavaltuutettu haluaa selvittää HMD Globalilta, millä perusteilla tietoa on lähetetty. Käyttäjätiedot saavat liikkua vapaasti EU:n alueella, mutta EU:n ulkopuolelle mentäessä luovuttamiselle pitää olla oikeusperuste.

– Selvityspyynnöllä pyritään selvittämään, että onko tällainen oikeusperuste ollut, Aarnio kertoi eilen.

Aarnio kertoi Helsingin Sanomille torstaina, että asia saatetaan viedä Euroopan unionin jäsenmaiden tietosuojaviranomaisten selvitettäväksi, koska muidenkin kuin suomalaisten henkilötietoja on saattanut siirtyä Kiinaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt