Moni nettipalvelu on puhelinnumerosta riippuvainen – tässä piilee vaara

Julkaistu:

Puhelinnumerot
Verkkopalveluiden yleisesti vaatima puhelinnumero on kaikkea muuta kuin pätevä tunniste, tietoturvaguru varoittaa.
Rekisteröidyt verkkopalveluun, syötät siihen puhelinnumerosi, ja jatkossa voit vaikka palauttaa salasanasi pelkän puhelinnumerosi avulla. Kätevää eikö? Ja samalla perin vaarallista, tunnustettu tietoturva-asiantuntija Brian Krebs kirjoittaa blogissaan.

Krebs haastatteli kybertiedusteluyritys Flashpointin Allison Nixonia, jonka mukaan numeroita kaapataan kalastelemalla uhrin tietoja ja sitten huijaamalla teleoperaattorien asiakaspalvelua numeron saamiseksi käyttöön. Tämän lisäksi vanhoja puhelinnumeroita yksinkertaisesti kierrätetään, kun ne ovat olleet jonkin aikaa käyttämättä. Numeron avulla konna voi esimerkiksi varastaa pankkitietoja, salasanoja, virtuaalivaluuttaa tai muuta arvokasta tietoa.

– Puhelinnumerot ovat kehnoja turvallisuuteen ja tunnistukseen. Ne ovat kehnoja, koska useimmilla meistä on niin paljon näiden numeroiden varassa, että niistä on tullut käytännössä identiteetti. Silti menetettyäsi puhelinnumeron hallinnan – ehkä se on huijarien kaappaama, kärsit asumus- tai avioerosta tai myöhästyit puhelinlaskun maksamisessa – kuka hyvänsä numeron periikin, hän voi olla sinä monessa paikassa verkossa, Krebs painottaa.

Nixon kertoo myös tapauksesta, jossa hän itse vahingossa kaappasi toisen henkilön sähköpostitilin. Nixon yritti palauttaa omaa tiliään syöttämällä verkkopalvelussa kakkospuhelimensa numeron. Nollattuaan salasanansa tekstiviestivahvistuksella, Nixon pääsi kirjautumaan tilille – joka paljastui puhelinnumeron edellisen haltijan tiliksi. Sama voi Nixonin mukaan tapahtua lukemattomilla muillakin verkkosivuilla.

– Nykyisin puhelinnumerot on sidottu ihmisten identiteetteihin, vaikka me kierrätämme numeroita ja tämä kierrätys on perustava osa sitä, miten puhelinjärjestelmä toimii. Vaikka puhelinnumeroita on aina kierrätetty, internet-yritykset ovat päättäneet kelpuuttaa numeron henkilöllisyysasiakirjaksi ja se on kamalaa, Nixon ihmettelee.

Asiantuntijan mukaan puhelinnumerolle on kuitenkin vaikea keksiä sellaista vaihtoehtoa, joka ei olisi toisella tavalla huono tai ristiriitainen. Yksi konkreettinen edistysaskel sentään olisi, jos pelkällä puhelinnumerolla ei onnistuisi salasanan nollaaminen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt