NRK: Myös toinen Nokia-puhelin lähettää tietoja Kiinaan

Toinenkin Nokia-puhelinmalli vaikuttaa lähettävän tietoja Kiinaan, kertoo NRK.

Myös Nokia 2 -puhelin vaikuttaa lähettävän käyttäjän tietoja Kiinaan.

22.3.2019 13:08

Nokia 7 Plus -puhelimista on lähetetty puhelimen aktivointitietoja Kiinaan. Puhelinten valmistaja HMD Globalin mukaan kyse on vain pienestä erästä Nokia 7 Plus -puhelimia.

Alkuperäisen paljastuksen tehnyt Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoo kuitenkin, että vastaavanlaista on tapahtunut myös edullisen Nokia 2 -puhelimen tapauksessa.

NRK:n Serbiasta saaman tiedon mukaan Nokia 2 -puhelin olisi lähettänyt tietoja Kiinaan ainakin 9 kuukautta sitten. Puhelimen omistaja oli yrittänyt aiemmin ottaa yhteyttä valmistaja HMD Globaliin siinä kuitenkaan onnistumatta.

Serbialainen yksityishenkilö Milan Kragujević kirjoitti asiasta myös tietoturvasivusto Hacker Newsin keskustelualueelle. Hän kertoi olleensa löydöksestä ihmeissään, sillä HMD mainostaa Nokia-puhelimissa olevan ”puhdas Android”, eli kolmansien osapuolien sovelluksista ja muista oheisohjelmista vapaa käyttöjärjestelmä.

HMD Global sanoi NRK:lle tutkivansa asiaa ja kommentoivansa sitä myöhemmin.

Tähänastiset tiedot viittaavat siihen, että puhelin lähettää käyttäjänsä tiedot mobiilioperaattorille puhelimen käyttöönoton yhteydessä. Rekisteröityminen on alalla yleinen käytäntö, mutta muualla kuin Kiinassa aktivoitavien puhelimien ei kuitenkaan tulisi lähettää tietoja Kiinaan.

Suomen tietosuojavaltuutettu selvittää, onko kyseessä tietosuojarikkomus. Selvityksen alla on muun muassa mitä tietoja ihmisistä lähetetään ja tehdäänkö se vastoin heidän suostumustaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?