Yrittäjät: Nettihuijarit vedättäneet suomalaisfirmoilta miljoonia – yksi asia pelastaisi

Julkaistu:

Verkkohuijaukset
Suomalaiset yritykset ovat menettäneet Office 365 -huijareille ainakin 1,3 miljoonaa euroa, Yrittäjät.fi kertoo.
Keskusrikospoliisi antoi karuja lukuja suomalaisia yrityksiä piinaavista Office 365 -huijauksista. Tutkinnanjohtaja Marko Leponen kertoi Yrittäjät.fi:n mukaan, että menetykset yrityksille ovat noin 1,3 miljoonaa euroa viime syyskuun jälkeen. Todellinen luku on kuitenkin suurempi, sillä tuntuvista tappioista oli tietoa jo viime kesänä eikä poliisi tiedä kaikista tapauksista.

Huijarit ovat lähettäneet eri yritysten työntekijöille vääriä sähköposteja ja käyttäneet tekaistuja verkkosivuja onkiakseen tunnuksia Microsoftin Office 365 -palveluun. Tunnusten avulla on varastettu yritysten sähköposteja ja sitten lähetetty omia sähköposteja työntekijöiden nimissä.

Usein tarkoitus on ollut ohjata suuria maksuja suoraan huijareille. Rikosten inhimillinen hinta voi myös olla korkea.
Traficomin alainen Kyberturvallisuuskeskus on seurannut Office 365 -kampanjaa jo pitkään. Viime vuoden kesäkuussa keskus antoi huijauksista punaisen eli korkeimman mahdollisen varoituksen. Varoitus on yhä voimassa, joskin tällä hetkellä se on keltainen eli vakava.

Huijaukset ovat monipuolistuneet viime aikoina, ja konnat ovat käyttäneet hyväkseen esimerkiksi Microsoftin SharePoint-työkalulla tehtyjä työntekijöiden verkkosivuja.

Krp:n Leposen mukaan huijaukset ovat tyypillisesti onnistuneet, koska uhreilla ei ole ollut käytössään kaksivaiheista tunnistusta. Se estää huijaria kaappaamasta Office 365 -tiliä pelkällä salasanalla, mutta toisaalta voi lisätä yrityksen kustannuksia, kun työntekijöillä on oltava jokin muu laite tietokoneen lisäksi palveluun kirjautumiseksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt