Hämmentävä tapa salakuunnella – tietokoneen kiintolevystä tuli mikrofoni

Julkaistu:

Salakuuntelu
Tutkijoiden kehittämä salakuuntelumenetelmä on epäkäytännöllinen, mutta sitäkin ihmeellisempi. Asiasta uutisoi The Register.
Ihmisiä on mahdollista salakuunnella tavoilla, jotka vaikuttavat äkkiseltään täysin käsittämättömiltä. Tästä todistaa yhdysvaltalaisen Michiganin yliopiston ja kiinalaisen Zhejiangin yliopiston yhteistutkimus, jossa perinteinen kiintolevy muutettiin vakoiluvälineeksi.

Tutkimuksesta kertovan The Registerin mukaan äänekästä puhetta tai jopa musiikkia voidaan kuunnella kiintolevyn osiin ja eritoten lukupäähän kohdistuvan värähtelyn avulla.

– Tutkimuksemme osoittaa, että magneettisten kiintolevyasemien mekaaniset komponentit käyttäytyvät kuin mikrofonit riittävällä tarkkuudella ihmispuheen keräämiseksi ja jäsentämiseksi. Nämä tahattomat mikrofonit aistivat puhetta niin tarkasti, että Shazam-palvelu pystyy tunnistamaan kappaleen kiintolevyn kautta, tutkijat sanovat The Registerin mukaan.

Hyökkäys ei ole lainkaan käytännöllinen, ja uhka on lähinnä teoreettinen. Ensin kiintolevyn ohjelmisto pitää vaihtaa, mitä varten tietokone pitäisi kaapata esimerkiksi haittaohjelmalla. Toinen vaihtoehto on kaapata itse kiintolevy jossain vaiheessa ennen kuin se päätyy lopulliselle käyttäjälle. Puheen pitää myös olla erittäin äänekästä sen nauhoittamiseksi. Uhkaa lieventää myös se, että perinteiset kiintolevyt ovat jo hiljalleen häviämässä ilman liikkuvia osia toimivien ssd-levyjen vallatessa alaa.

Vakoilua kiintolevyjen avulla on tutkittu ennenkin. Yhdessä varsin eriskummallisessa tutkimuksessa varoitettiin kiintolevyjen merkkivaloista, jotka voidaan valjastaa paljastamaan tietokoneen saloja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt