Suosittu pakkausohjelma on vaarallinen – päivitä heti

Julkaistu:

Haittaohjelmat
Rikolliset syöttävät WinRARin käyttäjille haittaohjelmaa muun muassa Ariana Granden albumin varjolla.
Satojen miljoonien ihmisten käyttämä pakkausohjelma WinRAR on joutunut hyökkäysten kohteeksi, tietoturvayhtiö McAfee kertoi muun muassa Ars Technican mukaan. McAfee on tunnistanut sata erillistä hyökkäystä, ja niiden määrä oli torstaina kasvussa.

Haittaohjelma leviää avaamalla ansoitettu pakattu tiedosto pakkausohjelman haavoittuvalla versiolla. Yhdessä tapauksessa tietokoneisiin isketään Ariana Granden piratoidun Thank U, Next -albumin avulla.

Pakatun tiedoston lataaja ja purkaja saa musiikin haittaohjelman, joka aktivoituu kun tietokone käynnistetään uudelleen. Haittaohjelmia on useita erilaisia, sillä aukkoon hyökkää moni eri taho.

Vielä perjantaina aamupäivällä suurin osa VirusTotal-verkkopalvelun listaamista virustorjuntaohjelmista ei tunnistanut haittaohjelmaa. Microsoft oli kuitenkin haitan noteeraajien joukossa, mikä vähentää uhkaa käyttäjille.

Käyttäjien tulee varmistaa, että heillä on WinRARin viimeisin versio 5.70, jonka voit ladata tästä. Kaikki muut versiot ovat haavoittuvia. Uuden version lataamisen jälkeen käyttäjän tulee varmistaa, että WinRAR on suljettuna ja ajaa sitten uuden version exe-tiedosto. Uusi versio asennetaan vanhan päälle. Vanhaa versiota ei siis tarvitse ensin poistaa.

Myös muita tehokkaita ja ilmaisia pakkausohjelmia on saatavilla. IS Digitoday testasi taannoin yhden sellaisen nimeltä 7-Zip.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt