Ilmainen virustorjuntaohjelma yllätti testissä: Tasavertainen maksullisten kanssa

Samalla kannattaa harkita Windowsin oman virustutkan parjaamisen lopettamista.

2.2.2019 7:00

20 Windowsin kotikäyttäjälle tarkoitettua virustutkaa laitettiin riviin tunnetun ja luotetun saksalaistestaaja AV-testin uusimmassa vertailussa. Yksikään tuote ei ollut varsinainen susi, mutta merkittävää on se, miten ilmaiset virustutkat pistävät kampoihin maksullisille tuotteille.

Vertailusta kirjoittaa muun muassa PCWorld. Ilmainen Avast Free AntiVirus 18.7 & 18.8 pärjäsi testissä erittäin hyvin ja oli täysin vertailukelpoinen maksullisiin kilpailijoihinsa verrattuna. Tuotteita arvioitiin suojauksen, suorituskyvyn ja käytettävyyden mukaan, ja Avast sai täydet pisteet kaikesta paitsi suorituskyvystä.

Vieläkin yllättävämpää on se, että Windowsin oma virustutka ja yleinen sylkykuppi Defender pärjäsi testissä todella hyvin. Esimerkiksi vielä vuonna 2017 Defender oli lähes pahnan pohjimmainen AV-testin mukaan.

AV-testin uusien tulosten perusteella haukut voidaan nyt haudata, sillä Defender esimerkiksi torjui kaikki niin sanotut nollapäiväuhkat, joita sille heitettiin. Nollapäivä viittaa siihen, että haittaohjelmalla isketään ennen kuin sen käyttämä tietoturvahaavoittuvuus on tiedossa. Defender torjui myös 99,9 prosenttia muista laajoista ja pysyvistä haittaohjelmista.

Defender ei saanut täysiä pisteitä suorituskyvystä ja sen todettiin hidastavan huomattavastikin usein käytettyjen sovellusten asentamista. Defenderin ongelmat suorituskyvyssä ovat olleet tiedossa, mutta AV-testin pisteet olivat kaiken kaikkiaan hyvät myös tältä osin.

Vertailussa mukana olleista tuotteista kaikkiaan 12 sai Top Product -leiman merkkinä siitä, että pisteet jokaisessa kategoriassa olivat lähellä maksimia. Näiden joukossa ovat Avastin lisäksi muun muassa Vipre Advanced Security 11.0, Trend Micro Internet Security 15.0, Norton Security 22.16, McAfee Internet Security 22.1, Kaspersky Internet Security 19.0 ja myös suomalainen F-Secure Safe 17.

Tulosten perusteella tietokonettaan suojaavan kannattaa miettiä, onko maksamisessa järkeä etenkin, jos kaikista tärkein kriteeri on suojaus haittaohjelmilta. Käyttäjän pitää myös pohtia, onko edes ilmaisen virustutkan asentamisessa mieltä, jos kerran Windowsin oma Defender tekee jo hyvää työtä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?