Tietoturva

Chrome-selaimeen tulossa uusi varoitus – käyttäjän oltava tarkkana

Julkaistu:

Chrome-selain
Väärillä verkko-osoitteilla huijaaminen muuttuu vaikeammaksi Chrome-selaimessa.
Google on rakentamassa Chrome-selaimeensa uutta suojausta tietojenkalastelu- ja muita huijaussivuja vastaan, muun muassa ZDNet kertoo. Chromen kokeellisessa versiossa on jo mahdollista kytkeä päälle toiminto, joka varoittaa huijaavista verkko-osoitteista, jotka muistuttavat läheisesti aitojen nettipalveluiden osoitteita.

Huijarit usein juksaavat uhrejaan osoitteilla, jotka näyttävät äkkiseltään oikeilta, mutta niissä on esimerkiksi vaihdettu yksi kirjain toiseen tai vaikkapa O-kirjaimen tilalla käytetään 0-numeroa. Chromen on määrä osata havaita tällaisia huijauksia ja kysyä käyttäjältä, haluaako hän oikeasti mennä kyseiselle sivustolle.


Myös IS Digitoday löysi Chromen testiversion asetuksista valinnan nimeltä Navigation suggestions for lookalike URLs. Sen päälle laittamisen jälkeen esimerkiksi osoite Paypai.com avasi osoiterivin alle uuden palkin, jossa ehdotettiin mieluummin Paypal.com-osoitetta.
Huomautus on melko huomaamaton, mikä voi olla huono juttu, jos selaimen käyttäjä ei ole tarkkana. Lisäksi IS Digitodayn testissä toiminto ei tehnyt mitään, jos verkkosivulle meni linkkiä klikkaamalla – kuten huijarit usein haluavat uhrin tekevän. Varoitus esiintyi vain, kun väärän osoitteen oli itse ensin näpytellyt osoiteriville. Tämä viittaa siihen, että toiminnon tarkoitus on ennen kaikkea estää käyttäjävirheitä, jotka johtuvat huolimattomasta kirjoittamisesta.


Toiminnossa näyttää olevan muutakin viilattavaa. Esimerkiksi yritettäessä väärään osoitteeseen Googe.fi, Chrome kyllä kysyi, haluttiinko oikeasti mennä Google.fi:hin, mutta väärän sivun lataamista ei sinänsä estetty, ja ruutuun tuli huijausmainos.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ei ole tiedossa, koska tai missä muodossa toiminto tulee Chromen yleisesti käytössä olevaan versioon. Se sinänsä kyllä löytyy myös nykyisen version kokeellisista asetuksista, mutta toiminnon laittamisella päälle ei näytä olevan vaikutusta selaimen toimintaan.

ZDNet olettaa toiminnon olevan hyvin lähellä valmistumistaan. Selaimeen on myös tulossa toinen uudistus, jonka on tarkoitus estää haittaohjelmien salaista lataamista tietokoneeseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt