Tietoturva

Facebook maksaa nuorille sovelluksen asentamisesta – saattaa kerätä puhelimista viestit, nettihaut, valokuvat...

Julkaistu:

Facebook
Facebookin tietojenkeruukampanjassa on maksettu myös lapsille heidän yksityisyytensä vahingoittamisesta, TechCrunch kertoo.
Yhdysvaltalainen yhteisöpalvelu Facebook maksaa ihmisille rahaa kerätäkseen heidän tietojaan puhelinsovelluksella. Sovelluksen nimi on Facebook Research, ja hankkeesta on joissakin yhteyksissä käytetty nimeä Project Atlas, TechCrunch kertoi ensimmäisenä. Hankkeesta uutisoivat myös muun muassa Gizmodo ja The Verge.

Vuodesta 2016 tarjotun vpn-sovelluksen käyttäjille on kerrottu aloituksen yhteydessä tietojen keruusta, mutta on epäselvää, missä määrin koko keruun mahdollinen laajuus on tullut selväksi. Ei ole tiedossa, mitä tietoja Facebook on kerännyt, mutta yhtiön on mahdollista saada muun muassa yksityisiä viestejä, valokuvia, sähköposteja, nettihakuja ja paikkatietoa, tietoturva-asiantuntija Will Strafach arvioi.

Hanke koskee 13–35-vuotiaita, joille on maksettu jopa 20 dollaria kuukaudessa osallistumisesta. Alaikäisiltä on vaadittu vanhempien suostumus ja tässä yhteydessä on kerrottu, että kaiken takana on Facebook ja varoitettu henkilökohtaisten tietojen keräämisestä.

Facebook on nyt lopettanut sovelluksen tarjoamisen iOS-käyttäjille – joko omasta tahdostaan tai sitten Applen vaatimuksesta. Hanke on nimittäin varsin selvästi vastoin Applen sovelluskehittäjille asettamia ehtoja, Strafach huomauttaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Tämä on uhmakkainta käytöstä, mitä olen koskaan nähnyt App Store -kehittäjältä. Se on tajunnan räjäyttävää, Strafach aloittaa Twitterissä.

– En vieläkään tiedä, miten parhaiten ilmaista sen, miten totaalisen tyrmistynyt olen siitä, että Facebook luuli pääsevänsä pälkähästä, Strafach viittaa Applen sääntöjen rikkomiseen.
Androidissa sovellusta tarjotaan yhä.

Voi rikkoa lakia

Hanke muistuttaa paljon Facebookin surullisenkuuluisaa Onavo-vpn-ohjelmaa, joka paljastui käyttäjien verkkosurffailua myös Facebookin ulkopuolella seuraavaksi sovellukseksi. Tällöinkin Facebook ajautui vaikeuksiin Applen kanssa.
Facebook sanoo Facebook Research -ohjelman kattaneen eri ikäryhmiä eri puolilla maailmaa. Rekrytointien alkuvaiheessa Facebook ei kuitenkaan paljastanut olevansa hankkeen takana. Tämä tuodaan esille vasta myöhemmin aloitusprosessin aikana. Jo pelkästään tämän takia on varsin mahdollista, että hanke on vastoin Euroopan unionin gdpr-tietosuoja-asetusta – mikäli sovelluksella on myös EU-käyttäjiä.

Yhteisöpalvelu kuitenkin puolustaa sovellustaan. Facebookin mukaan hankkeessa ei ole mitään salaista, eikä kyse ole vakoilusta, koska osallistujille on maksettu tiedoista ja heiltä pyydettiin lupa.