Kuinka helppoa sinua on huijata? Lyhyt testi saattaa opettaa - Tietoturva - Ilta-Sanomat

Kuinka helppoa sinua on huijata? Lyhyt testi saattaa opettaa

Googlen nettitesti kannattaa tehdä, vaikka luulisit jo osaavasi varoa kaikkia netin konnankoukkuja.

28.1.2019 7:00

Googlen nettitesti opettaa varomaan tietojenkalasteluhuijauksia, joissa sinulta yritetään varastaa vaikkapa kirjautumistietoja jollakin verukkeella. Usein huijari teeskentelee tuntemaasi henkilöä tai yritystä.

Testistä kertoi Motherboard. Kahdeksan esimerkin testi esittää erilaisia viestejä, joita tarkastelemalla pitää päätellä, onko viesti aito vai huijaus. Jokaisen valinnan jälkeen testaajalle kerrotaan, mistä totuuden pystyy päättelemään.

Testiä ei voi luonnehtia liian helpoksi. Joissakin kohdissa allekirjoittanut joutui miettimään ajan kanssa, onko kyseessä huijaus vai ei. Päättelyä voi vaikeuttaa se, että kaikki esimerkit ovat tietenkin englanniksi.

Joissakin tapauksissa tilannetta mutkisti se, että viestien asiayhteyttä ei selvitetä. Onko oletuksena se, että viestiä oli lupa odottaa? Vai onko lähtökohtana, että jokainen viesti tulee pyytämättä ja odottamatta? Sillä on vaikutusta siihen, mitä tulee vastattua.

Esimerkeissä olevat verkkolinkit eivät toimi, eli mitään vaaraa haitallisille sivuille joutumisesta tai haittaohjelman lataamisesta ei ole.

Testi alkaa kuvitteellisen nimen ja sähköpostiosoitteen syöttämisellä. Niitä tarvitaan testin esimerkkejä varten. Älä siis syötä todellista nimeäsi ja sähköpostiosoitettasi, vaikka Googlella ne mahdollisesti jo ovatkin, jos olet yhtiön palveluja käyttänyt.

Googlen testissä on yksi ongelma. Tiedät sen tehdessäsi, että sinua testataan. Avain onkin pysyä yhtä tarkkana aina ja kaikkialla verkossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?