Tietoturva

Asiantuntijan Facebook-neuvo: ”Valehtele ja hämärrä kun se on mahdollista”

Julkaistu:

Digivinkit
Suomalainen tietoturva-asiantuntija antaa ohjeen niille, jotka eivät halua lopettaa Facebookin käyttöä kokonaan.
Facebookin käyttämistä ei ole helppo lopettaa, vaikka moni painava syy siihen tällä hetkellä kannustaakin.

Lue lisää:
Jos Facebookista kokonaan irtautuminen tuntuu mahdottomalta, on F-Securen tietoturvajohtaja Erka Koivusella vinkkejä käyttäjille tietosuojan vaalimiseksi edes osittain. Hän huomauttaa, että Facebookille ei ole pakko kertoa tosiasioita itsestään.

– Valehtele ja hämärrä kun se on mahdollista. Facebookin (ja sen kumppanien) ei tarvitse tietää todellista ikääsi, kotiosoitettasi tai äitisi tyttönimeä, Koivunen toteaa F-Securen blogissa.

Toki valehtelu on vastoin Facebookin käyttöehtoja ja teoriassa se voi johtaa tilin sulkemiseen. Mutta toisaalta mikään laki ei vaadi kertomaan Facebookille yksityiskohtia itsestäsi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Asian voi nähdä myös näin: Facebook on toistuvasti pettänyt käyttäjiensä luottamuksen, joten se ei edes ansaitse saada käyttökelpoista tietoa ihmisistä.

– Minusta se on reilu diili: sinä petät minua ja minä vuorostani valehtelen, Koivunen katsoo.

Suojele niitä, jotka eivät ole Facebookissa

Koivunen antaa muitakin ohjeita. Facebookin tietosuoja-asetukset kannattaa oikeasti kahlata läpi, ja käyttäjän tulisi varsinkin kytkeä pois päältä Facebookin integrointi sovellusten, pelien ja sivustojen kanssa. Se tapahtuu Facebookin selainversiossa painamalla oikean yläkulman alaspäin osoittavaa nuolenpäätä ja valitsemalla Asetukset, Sovellukset ja sivustot ja sitten Muokkaa-nappi kohdassa Sovellukset, verkkosivustot ja pelit. Valitse Poista käytöstä.

Kannattaa muistaa, että tämä muutos esimerkiksi poistaa pelit, joihin olet kirjautunut Facebookin avulla ja estää kirjautumisen sovelluksiin, peleihin ja sivustoihin Facebookin avulla. Tämä asetus olisi suojannut paitsi kuuluisalta Cambridge Analytica -skandaalilta, myös lukemattomilta muilta huijauksilta, jotka toteutetaan Facebookiin kytkettävien sovellusten tai verkkosivujen kautta.

Koivusen muut ohjeet koskevat muun muassa Messengeriä, jota ei missään nimessä tule pitää turvallisena viestisovelluksena.

Koivusen ajatuksia voidaan täydentää muistuttamalla, että Facebook-käyttäjällä on myös vastuu niistä ihmisistä, jotka eivät ole palvelussa mukana. Kenestäkään ei pitäisi julkaista palvelussa valokuvia tai muita tietoja, elleivät he ole antaneet siihen lupaa.

Facebook on kuitenkin tehnyt tämänkin vaikeaksi, ja varovaisenkin käyttäjän on helppo haksahtaa.

Muista esimerkiksi, että WhatsApp-sovelluksen asentaminen puhelimeesi heikentää myös kaikkien puhelimessa olevien kontaktiesi tietosuojaa, koska Facebook saa heistä WhatsAppin kautta tietoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt