”Viisi minuuttia täyttä kauhua”: Suomessakin myytävään turvakameraan murtauduttiin – pian kuului hyytävä viesti - Tietoturva - Ilta-Sanomat

”Viisi minuuttia täyttä kauhua”: Suomessakin myytävään turvakameraan murtauduttiin – pian kuului hyytävä viesti

Nest-kamerasta kuulunut varoitus ydiniskusta järkytti kalifornialaisperhettä.

24.1.2019 10:28

Kalifornialaisperhe järkyttyi, kun perheen kotona television päälle asetettu Nest-turvakamera alkoi äkkiä toistaa kovaäänistä tiedotusta, jonka mukaan Pohjois-Korea on lähettänyt kohti Yhdysvaltoja kolme ydinohjusta, joista yksi oli suunnattu Los Angelesiin. Ilmoituksen mukaan perheellä oli kolme tuntia aikaa lähteä turvaan.

– Se kuulosti täysin viralliselta, ja se oli kovaääninen ja kiinnitti huomiomme välittömästi, kertoo perheen äiti Laura Lyons Mercury News -lehdelle.

– Se oli viisi minuuttia täyttä kauhua, ja puoli tuntia yritystä saada selville, mitä oikein tapahtuu.

Verkkopalveluun yhdistettävissä Nest-turvakameroissa on mukana kovaääninen kaiutin sekä mikrofoni.

Perheen kahdeksanvuotias poika säikähti hälytystä niin, että ryömi maton alle. Hämmentävästi televisio kuitenkin jatkoi normaalia lähetystä. Soitettuaan hätänumeroon ja Nestin palveluun perhe tajusi, että joku oli todennäköisesti murtautunut heidän turvakameraansa ja tehnyt karmean pilan.

Nest-yhtiön omistavan Googlen edustajan mukaan Nest-laitteiden tietoturva ei kuitenkaan sinänsä ollut vaarantunut. Yhtiön mukaan laitteessa käytetty käyttäjätunnus ja salasana oli vuotanut, joten murtautuja oli päässyt soittamaan väärän hälytysviestin verkkoyhteyden kautta.

Tietoturva-asiantuntijat ovat useaan kertaan varoittaneet kodin nettiin kytkettävien laitteiden vaaroista. Nettiin kytkettävillä turvakameroilla ja itkuhälyttimillä on säikäytelty käyttäjiä ennenkin. Murrettuja laitteita voidaan käyttää esimerkiksi kodin ja sen asukkaiden vakoiluun.

Google neuvoo käyttämään Nest-laitteissa kaksivaiheista tunnistusta, joka voi estää murtautumisen, vaikka salasana olisikin paljastunut. Nestin kameroiden turvallisuus on silti herättänyt epäilyjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?