Tietoturva

Kanye Westin kardinaalimunaus Valkoisessa talossa näkyi tv:n kautta miljoonille – vuoden pahimmat salasanamokat listattiin

Julkaistu:

Salasanat
Vuoteen 2018 mahtui monenlaisia erheitä salasanojen kanssa. Kanye Westin tuplavirhettä on kuitenkin vaikea päihittää.
Vuoden vakavimmat salasanamokat on nyt listattu. Tietoturvayhtiö Dashlane keräsi kymmenen henkilöä ja organisaatiota, jotka tekivät pahimmat salasanoihin liittyvät virheet kuluneena vuotena.

Ykköseksi valikoitui räppäri Kanye West, jonka iPhonen pääsykoodi oli 000000. Erittäin heikon koodin valitseminen ei ollut hänen ainoa virheensä. Koko pääsykoodi paljastui maailmalle Westin vieraillessa Valkoisessa talossa lokakuussa, kun hän räpläsi puhelintaan tv-kameroiden edessä. Useasti musiikillisista saavutuksistaan palkittu West sai tällä tavalla hieman kyseenalaisempaa kunniaa.

Listan kakkosena on Pentagon, eli Yhdysvaltain puolustusministeriö. Valtiollinen tarkastus paljasti Pentagonin salasanakäytännöistä hälyttäviä puutteita. Esimerkiksi ylläpitäjien salasanoja oli mahdollista arvata vain 9 sekunnissa, ja eri asejärjestelmien ohjelmistot oli suojattu oletussalasanoilla, jotka on helppo löytää etsimällä niitä Googlella.

Kolmas sija myönnettiin kryptovaluutan omistajille, jotka olivat unohtaneet sähköisiin lompakkoihin päästävät salasanansa. Lompakot saattoivat sisältää huomattaviakin omaisuuksia, mutta ilman salasanaa virtuaalirahaa oli mahdotonta muuttaa esimerkiksi dollareiksi. Jotkut turvautuivat jopa hypnoosiin salasanan muistaakseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Kymmenen pahimman salasanamokan joukkoon kelpuutettiin myös esimerkiksi Valkoisen talon työntekijä, joka kirjoitti sähköpostinsa käyttäjätunnuksen ja salasanan Valkoisen talon viralliselle paperille ja sitten jätti paperin bussipysäkille. Myös Google pääsi mukaan, koska eräs intialainen opiskelija pystyi kirjautumaan Googlen ylläpitosivulle ilman mitään tunnuksia ja sai tällä tavalla pääsyn Googlen satelliittiin. Google palkitsi hänet virheen löytämisestä yli 13 000 dollarilla.

Dashlane tarjoaa ohjelmistoa salasanojen hallintaan. Muiden virheille on helppo nauraa, mutta Dashlane huomauttaa nettikäyttäjillä olevan keskimäärin yli 200 digitaalista tiliä, joihin kirjaudutaan salasanalla, ja luku on vain nousemassa. Samanlaiset virheet ovat siis mahdollisia jokaiselle meistä, yhtiö korostaa.

Kuten Kanye West osoitti, usein ongelmat alkavat jo salasanaa valitessa. Huonoimpien salasanojen listat ovat surullista luettavaa, joskin tänä vuonna mukaan pääsi uutena tulokkaana donald vanhojen tuttujen 123456:n ja passwordin ohella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt